Totalt skedde under förra året 848 förlossningar på Västerviks sjukhus. Det är en ökning med 32 förlossningar jämfört med 2011. Siffrorna har gått upp och ner de senaste åren och 2010 var antalet förlossningar bara nio färre än 2012.
Av de 861 barn som föddes vid Västerviks sjukhus förra året var 447 pojkar och 414 flickor. Det ger en fördelning på ungefär 52 procent pojkar och 48 procent flickor. Vid 13 av förra årets förlossningar föddes tvillingar
Andelen kejsarsnitt minskade något och ligger nu på 14,3 procent av det totala antalet förlossningar. Drygt en tredjedel av kejsarsnitten är planerade sådana.
– Vi jobbar på att försöka minska andelen sugklockor och kejsarsnitt så att minst 80 procent kan föda utan sådana insatser. Men detta måste naturligtvis balanseras mot den medicinska säkerheten för både mamma och barn,säger Michael Algovik, överläkare och verksamhetschef vid kvinnokliniken på Västerviks sjukhus.
Användningen av bedövningsmetoden epiduralbedövning – EDA – har ökat med drygt tre procentenheter och togs under förra året av 36,3 procent av de kvinnor som födde vaginalt. Bedövningen tas i ryggen och blockerar de nerver som förmedlar smärta från livmodern.
Däremot minskar den metod som gjort Västervik känt inom förlossningsvården – paracervikalblockad eller PCB – även kallat Västerviksmetoden. Den går ut på att man sprutar in en bedövningsvätska kring livmoderhalsen. Trots att metoden utvecklades i Västervik är det i dag en ovanlig metod som förra året användes vid bara 1,1 procent av vaginalförlossningarna.
Andelen för tidigt födda barn har minskat i Västervik. Förra året föddes 5,7 procent av barnen före graviditetsvecka 37, jämfört med 6,9 procent året innan. Även mycket för tidigt födda – före graviditetsvecka 34 – har minskat något och är nu nere i 1,5 procent.
Däremot har andelen överburna barn, födda efter graviditetsvecka 42, stigit från 4,8 till 6 procent. Men det är inget som man kan dra för stora slutsatser av, säger Michael Algovik.
– Det kan bero på när och på vilket sätt ultraljudsdateringen gjorts, men påverkas också av hur många planerade kejsarsnitt det är och om man måste sätta igång förlossningen i förtid av medicinska skäl.
Andelen förlossningar som sätts igång på konstgjord väg, exempelvis genom värkstimulerande dropp, ligger konstant kring cirka tio procent.
En glädjande nyhet är att andelen svåra bristningar har minskat – från 4,5 procent 2011 till 3,9 procent 2012. Även jämfört med 2010 verkar trenden vara nedåtgående.
Vad beror det på?
– Vi jobbar intensivt med att förebygga och minska dessa skador, förhoppningsvis är det detta arbete som ger resultat nu, säger Michael Algovik.
En trend i samhället är att barnens födelsevikt ökar. Det gäller även barn födda i Västervik. Förra året vägde genomsnittsbebisen 3 541 gram vid födseln – 30 gram mer än 2011 och 82 gram mer än 2010.
Varför blir bebisarna tyngre?
– Det tror jag också kan vara årliga variationer. Under 1990-talet och början av 2000-talet låg medelvikten flera år ganska stadigt kring 3 550 gram men gick ner lite i slutet av 00-talet för att nu åter öka lite.
– En förklaring kan naturligtvis vara ökande BMI hos mödrarna men det sambandet är inte helt klarlagt, säger Michael Algovik.