– Ibland installerar kunder solpaneler, och ringer till oss och vill ansluta sig för produktion och får beskedet att det inte går. Där vill vi inte hamna.
Det säger Peter Hjalmar, som är regionchef i område syd på Eon. I Västervik har Eon drygt 11 700 kunder.
De senaste åren har nämligen viljan att sälja sin producerade solel blivit vanligare. I Västervik är ökningen nästan 300 procent.
– När det blir en så stor ökning skapar det såklart köer. Vi har anställt mer folk och utbildat fler. Samtidigt har ökningen drivit på våra egna digitala system och vi har minskat våra väntetider, säger Hjalmar.
I Västervik har Eon totalt 588 solcellsanslutningar. 149 av dem har anslutits mellan januari och augusti 2023.
För tre år sedan, 2020, ville 58 kunder i Västervik sälja sin solel. Då behövde en av dem vänta, eftersom det krävdes förstärkning av elnätet.
Under 2023, fram till slutet av september, har 217 kunder anmält till Eon att de vill sälja solel. Av dessa har tio behövt vänta.
Totalt skickar Eons kunder i Västervik ut 7 583 kilowatt solel till elnätet varje år.
Det räcker till fyra små lägenheter som förbrukar 1 800 kwh per år.
Att fler vill sälja sin solel gäller i hela landet.
– Där det varit högst elpriser, i elområde tre och fyra, är ökningen störst, och så avtar ökningen ju högre upp i landet man kommer. Det handlar om att man vill kunna påverka sin ekonomi som konsument, säger Hjalmar.
Så varför kan man behöva vänta på att sälja sin egenproducerade solel?
– Elnätet byggdes när vi hade mycket kärnkraft och central elproduktion.
Hjalmar förklarar det som att strömmen då ”rann” från elproducenten ner till kunderna.
– När produktionen sker i andra ändan krävs vissa förstärkningar. Det kan handla om större transformatorer och grövre kablar, förklarar han.
Det går inte att säga att någon plats generellt är svårare att förstärka. Behöver elnätet förstärkas kan det ta ett par månader.
– Det beror på att vi alltid befinner oss på annans mark om vi ska gräva ner kablar. Då behövs servitut eller liknande, och ibland bygglov för transformatorstationer.
Tipset från Eon: ring nätägaren när du börjar planera att sälja el från solpanelerna.
– Vi kommer behöva all el när vi ställer om till ett nytt energisystem, och då är det viktigt att vi gör det tillsammans. Och när alla ställer om samtidigt, då skapar det lite köer.