Det är ett tag sedan det nya influensaviruset covid-19 var på allas läppar. På de allra flesta håll har verksamheterna återgått till det normala. Fortfarande insjuknar och dör människor på grund av viruset, men dödsfallen såväl som de svåra sjukdomsfallen är färre.
– I vårt län har det varit lugnt senaste tiden. Som mest var det i juletid förra året, då hade vi många konstaterade fall, säger Per-Åke Jarnheimer, smittskyddsläkare.
Under sommaren har det varit några fall per vecka. Bara enstaka personer har vårdats på sjukhus. Flest fall upptäcktes förra veckan, då 11 personer konstaterades smittade av covid-19, och Per-Åke Jarnheimer förväntar sig en ökning framåt hösten.
Samtidigt är det svårt att jämföra statistiken med fjolåret, då få personer provtas.
– Befolkningen i stort provtas inte. Det är de som besöker sjukvården och uppvisar symtom på covid-19 och de som bor på särskilda boenden. Vårdpersonalen provtas inte som tidigare.
Provtagningarna kommer att fortsätta, inte bara för de enskilda patienternas skull utan även för att ha koll på hur viruset muterar sig. Just nu sprids en ny variant av viruset i världen.
– Den har vissa tillväxtfördelar, men det finns inga tecken på att den skulle orsaka svår sjukdom.
Hur ska allmänheten tänka när det gäller risken för smittspridning?
– Har man symtom kan man vara smittsam, det gäller alla luftvägsinfektioner. Då ska man vara hemma, och som alltid vara noggrann med sin handhygien. Man ska vara extra försiktig när man träffar personer med nedsatt immunförsvar.
Att gå till jobbet trots att man är genomförkyld, som vissa gjorde innan pandemin, är inte okej, enligt Jarnheimer. Särskilt illa är det om man jobbar inom vården med infektionskänsliga personer.
– Det har väl förändrats i samhället i och med covid, men vi får se hur länge det håller i sig.
Ska man vaccinera sig för covid-19 i höst?
– Det finns fortfarande rekommendationer om vaccinationer, men det beror på lite i vilken ålder man är och om man tillhör riskgrupp eller ej.
Personer som är 80 år eller äldre, eller bor på äldreboende, rekommenderas att vaccinera sig med en påfyllnadsdos i höst, även om man fått en dos under våren. För de som är mellan 65 och 79 år rekommenderas en påfyllnadsdos, men man kan ta den först sex månader efter sin senaste dos. På 1177 finns mer information om rekommendationerna för olika grupper i samhället.