Elbilarna har stor påverkan på Västerviks verkstäder

Att laga en elbil kräver speciell kompetens. TL Motor och Engströms är två verkstäder som har den kompetensen, men än är behovet litet.

Elbilarna ökar och man tror att var tredje såld bil i år kommer vara eldriven. Det gör att verkstädernas kompetensbehov ändras och ökar.

Elbilarna ökar och man tror att var tredje såld bil i år kommer vara eldriven. Det gör att verkstädernas kompetensbehov ändras och ökar.

Foto: Dennis Petersson

Västervik2022-01-27 11:36

– Om alla bilar skulle bytas ut mot rena elbilar nu så skulle det innebära ett betydligt mindre servicebehov. Det skulle påverka oss drastiskt.

Det säger Tim Larsson, ägare till TL Motor i Västervik. 

Branschorganisationen Bil Sweden spår att var tredje såld bil 2022 kommer att gå på el. Och att laga en elbil och en bil med förbränningsmotor skiljer sig mycket åt. Dels har inte elbilarna några tändstift, växellåda, motorolja eller annat som man kan behöva laga eller byta ut. Dels kräver elbilarna andra kunskaper för en fordonstekniker. På TL Motor har man i dag två anställda som har kunskapen inom eldrivna bilar. Tim Larsson säger att det inte behövs fler i dag, då elbilarna ännu är ganska få i Västervik.

– Rena elbilar får vi inte in ofta, det är kanske någon gång i månaden. Däremot är det mycket laddhybrider. 

– Jag skulle säga att 70 procent av servicebehovet skulle försvinna om alla körde rena elbilar, säger Tim Larsson.

För en skadeverkstad kommer det dock finnas jobb framöver, även om elbilarna ökar. På TL Motor är det just till skadeverkstaden de rena elbilarna kommer. Men även om det rör sig om en plåtskada så krävs det en stor kompetens. Peter Storck, servicechef på Engströms bil i Västervik, säger att den stora skillnaden på att laga en elbil mot en "vanlig" bil är att man måste börja med att koppla bort högvoltssystemet. Och det gör man inte genom att dra ur en sladd, det kopplar man ur med en dator.

– Det kan vara rent livsfarligt om det görs på fel sätt, säger Peter Storck. 

Engströms har också tekniker som är specialiserade på elbilar. Just nu ligger antalet elbilar som kommer in till deras verkstad på cirka en procent, men Peter Storck säger att det kommer öka. Och förra året började Engströms att sälja fler elbilar än innan. Peter Storck säger att arbetet ändrats mycket under de senaste 15 åren, och att det kommer ändras mycket framöver med. Förr var det mer mekanik, nu ska man istället ställa diagnoser och felsöka när det kommer in bilar till verkstaden. 

Tim Larsson tror att bilar som delvis drivs av el kommer ta över snart, men rena elbilar tror han inte kommer slå igenom fullt ut. 

– Jag tror dels att det är en ekonomisk fråga, elbilar är dyrare att köpa. Sen beror det också på bilbehovet. Om man bara kör i Västervik är det inga problem, men ska du köra längre sträckor så kräver det ett helt annat planerande. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!