Fler döda fåglar hittade i Oskarshamn

Sammanlagt har mer än 30 döda fåglar nu hittats i området utanför Oskarshamn där det aggressiva fågelinfluensaviruset tidigare har konstaterats. Provsvaren från de nya fynden väntas under torsdagen eller på fredag.

Håkan Henriksson från Jordbruksverket. Foto: Anders Liljegren

Håkan Henriksson från Jordbruksverket. Foto: Anders Liljegren

Foto:

Västervik2006-03-02 00:25
I går söktes området kring kärnkraftverket norr om Oskarshamn igenom av veterinärer och hemvärnsmän. Döda hägrar, skarvar och viggar hittades, tillsammans med en döda svan och en död gräsand.

En båt från sjöräddningen användes under förmiddagen för att underlätta arbetet i skärgården utanför kärnkraftverket, men på grund av blåst och drivis fick det arbetet avbrytas.
Istället fortsatte sökandet efter fler döda fåglar till fots, med bland annat tolv hemvärnsmän. Vädret ställde dock till problem och under dagen söktes ett mindre område av än insatsledningen räknat med. Sökandet fortsätter därför i dag torsdag.

Enligt Håkan Henriksson, chef för distrikstveterinärerna på Jordbruksverket, är det för tidigt att säga om även de nya fåglar som hittats döda har drabbats av fågelinfluensaviruset.
- Vi skickar alla nya fågelarter vi hittar till analys hos Statens Veterinärmedicinska Anstalt. Möjligtvis kommer de första svaren redan på torsdag eftermiddag, säger han.

Samtidigt kontrollerades i går några av de tamfågelbesättningar som finns inne i de upprättade säkerhetszonerna.
Arbetet försvåras dock av att varken Jordbruksverket eller länsstyrelsen har några uppgifter om hur många besättningar som faktiskt finns.
- Som tur är finns det inga stora kommersiella anläggningar i området, men vi vill ha kontakt med de som driver hobbyverksamheter och kanske bara äger ett fåtal hönor. Just nu knackar vi dörr i området för att komma i kontakt med ägare till fjäderfän, säger Leif Dahlberg, biträdande länsveterinär på länsstyrelsen i Kalmar län.
På onsdagen hörde ett 20-tal personer som bor inom den upprättade övervakningszonen av sig till länsstyrelsen för att registrera innehav av fjäderfän.

Det aktuella området fortsätter tills vidare att vara avspärrat för obehöriga. Uppsatta skyltar meddelar att det är förbjudet att köra in i den inre skyddszon som finns upprättad och att överträdelse beivras.
För att passera någon av de vägspärrar som finns på vägarna in i zonen krävs id-handlingar och särskilda skäl till varför man ska besöka området.

- Det är många fordon som passerar när de ska ut till laboratoriet på Äspö. Har man inte handlingar som styrker att man jobbar eller bor inom området så släpper vi inte in personerna, säger Per-Erik Gamberg, i vanliga fall trafikpolis i Kalmar län men nu tillfälligt inkallad för att bevaka avtagsvägen ut mot Äspö.

Dessutom kontrolleras fortfarande alla bilar som kör ut och in i den yttre övervakningszonen. Hur länge dessa restriktioner ska gälla är fortfarande inte klart.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om