Fler djursjukskötare behövs

Redan i dag råder det brist på legitimerade djursjukskötare i landet, men veterinärstationen i Gamleby är lyckligt lottad, som snart har två. En av dem är nu föräldralediga Annelie Pettersson.

Jenny Larsson, Emely Bössfall, Angelica Rosell och Erica Sontér läser djursjukvård på Gamlebygymnasiet.

Jenny Larsson, Emely Bössfall, Angelica Rosell och Erica Sontér läser djursjukvård på Gamlebygymnasiet.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2013-04-15 15:41

Jordbruksverket har, på uppdrag av regeringen, undersökt djurens hälso- och sjukvård ur ett tioårsperspektiv. En slutsats är att bristen på djursjukskötare kommer att öka kraftigt år 2015. Då upphör en övergångsregel i den nya lagstiftningen.

Utredningen föreslår att antalet utbildningsplatser ökar från 40 till 90.

Djursjukskötaren Annelie Pettersson, som bor utanför Gamleby, tycker att det är ett bra förslag.

– Det går det nog minst åt, det tror jag.

Eleverna som läser djursjukvård på Gamlebygymnasiet välkomnar också fler platser. Det är en svår utbildning att komma in på, samtidigt som det behövs mer personal.

Läs mer i tisdagens papperstidning!

Utredningen

Jordbruksverket har tittat på djurens hälso- och sjukvård ur ett tioårsperspektiv, och föreslår åtgärder när det gäller olika yrkesgrupper som jobbar inom det här området.

Tillgången på veterinärer har ökat och väntas öka ännu mer. Många veterinärer får svensk legitimation efter att ha läst sin utbildning i utlandet. Här föreslår utredningen en sänkning av antalet platser på den svenska utbildningen, från 100 till 90, alternativt från 100 till 70.

När det gäller djursjukskötare bedömer Jordbruksverket att det behövs 3 000 sådana på arbetsmarknaden år 2023. Förslaget är att öka antalet utbildningsplatser från 40 till 90.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om