Bakgrunden är kommunstyrelsens beslut att förändra Fiskaretorgets användning och att göra om delar av inre hamnen till en enkel gästhamn. Något som kräver fler broöppningar än i dag. Planen är att utöka antalet från två till fem gånger per dag.
Nyligen gick privatpersonerna Lotta Spåre och Erik Torbrand ut och kritiserade det sätt som kommunen hanterat frågan på. De uttryckte också oro för konsekvenserna vad gäller exempelvis säkerhet, som tätare broöppningar kan få.
Men alla är inte kritiska till förändringen.
Hans Lindgren driver ett bed and breakfast i Gamleby och för hans del har den "stängda" bron mellan Gamlebyviken och Skeppsbrofjärden ställt till det.
– Jag flyttade ner från Stockholm 2015 och hade ingen aning om situationen. Jag hade fått uppfattningen att man, som på många andra ställen, meddelar sig och begär broöppning när man vill passera. I stället kunde det hända att jag blev liggande ett halvt dygn i väntan på broöppning.
Han berättar att han, vid sidan av sin bed and breakfastverksamhet, även driver chartertrafik med två båtar. Med tätare broöppningar skulle han dels kunna köra sina gäster ut och in i Gamlebyviken när det passar dem. Han skulle också kunna få fler gäster till sitt bed and breakfast genom att erbjuda dem vattenrelaterade aktiviteter, som att fiska i Gamlebyviken och sedan åka ut och titta på säl och havsörn i Tjusts skärgård.
Han hänvisar till andra ställen, som Söderköping och till och med områden som Danvikstull i centrala Stockholm. Där sker broöppningar på begäran där broar utan fri segelhöjd går över allmänna farleder.
– Det fungerar utan problem för utryckningsfordon med mera.
Utöver hans uppenbara egenintresse i frågan, ser Hans Lindgren också andra nackdelar med en bro som i hög utsträckning är stängd. Både för näringsidkare och privatpersoner.
– Jag är med i Gamleby segelsällskap och flera av mina klubbkamrater har tvingats hyra dyra båtplatser i Loftahammar för att över huvud taget kunna använda sina båtar.
Han tror att Gamleby som ort skulle kunna blomstra med en enklare tillgång till Tjust skärgård, och få fler turister till byn.
– Vi skulle kunna erbjuda en gästhamn med gångavstånd till många attraktioner kring Gamleby och skapa liv och rörelse i vår nästan döda hamn, säger han.