Fler behövs till succésatsningen

Med 100 matchningar och närmare 400 deltagare har projektet Västerviksvärd blivit en succé. Nu söker kommunen fler värdar.

Glad. "Det har gått över förväntan. Vi är väldigt nöjda", säger Reem Alhaddad om projektet Västerviksvärd.

Glad. "Det har gått över förväntan. Vi är väldigt nöjda", säger Reem Alhaddad om projektet Västerviksvärd.

Foto: Mikael Sönne

Västervik2017-04-03 10:00

Så här förklarar en av svenskarna varför han ställt upp i projektet. Citatet kommer från en utvärdering som Västerviks kommun har gjort.

– Att känna att man gör nytta och kan hjälpa till, men det ger mig också mycket ny kunskap om ett annat land och en annan kultur. Det är också roligt att träna språk.

Och så här säger en av de utrikesfödda personerna i projektet.

– Vi lär oss svenska mer och lär känna den svenska kulturen. Vi är glada över att få nya vänner. Lär mig om andras kultur.

Västerviksvärd startade för drygt ett år sedan för att ge nyanlända en chans att lära känna svenskar, lära sig språk och få information om det svenska samhället. Etablerade svenskar, infödda eller invandrare som bott här i flera år, matchas ihop med nyanlända och andra utrikesfödda som anmält sig.

Rekommendationen är att träffas fem–sex gånger under en period av tre–fyra månader. Vad man gör är helt upp till var och en: man kan ta en promenad, fika, laga mat tillsammans eller bara sitta och prata. Eller hitta på något helt annat.

– Många har träffats betydligt mer än så. Vi ser i svaren att flera har blivit goda vänner, berättar Reem Alhaddad, integrationsassistent på kommunen.

Hittills har 197 utrikesfödda och 185 etablerade svenskar varit med i projektet. 100 matchningar har gjorts mellan enskilda, par och hela familjer.

– Jag trodde nog att det skulle vara lite trögt att hitta intresserade, på båda håll. Men det har gått mycket bättre än vi trodde, säger Reem Alhaddad.

För närvarande finns 19 värdar som ännu inte fått någon adept. Samtidigt finns en kö på 50 enskilda eller familjer som vill ha en värd. Med andra ord finns ett stort behov av nya värdar.

Störst är behovet i norra kommundelen. Det är också större bland män än kvinnor, och bland unga än gamla. På värdsidan är däremot kvinnorna i majoritet och medelåldern högre.

– Matchningen är en utmaning för oss. Ofta går det bra att para ihop yngre och äldre. Men vi matchar normalt sett inte ihop ensamstående kvinnor med ensamstående män, säger Reem Alhaddad.

Kommunens utvärdering visar att projektet i de allra flesta delar fungerat bra. Både värdar och adepter uppskattar kontakten och tycker att den är givande. I några fall har personkemin inte riktigt funkat.

– Men då är det bara att sluta träffas. Det finns inget tvång eller krav från vår sida. Det enda som krävs är tid och intresse från dem som är med, säger Reem Alhaddad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om