Förbundet menar att var tionde kvinna över tjugo år behandlades för underfunktion i sköldkörteln, hypotyreos, under 2019 i Kalmar län. Detta bygger förbundet på läkemedelsiffror från Socialstyrelsen.
– Siffrorna pekar på ett stort behov av forskning om varför sköldkörtelsjukdomar ökar så dramatiskt, inte minst hos unga kvinnor, säger Anna Bergkvist, ordförande för Sköldkörtelförbundet, i ett pressmeddelande.
Region Kalmar län ger en mindre alarmerade kommentar kring ökningen av hypotyreos
– Vi har sett en svagt uppåtgående trend de senaste åren bland dem som hämtar ut medicin för hypotyreos, säger Patrik Glasberg, biträdande verksamhetschef för primärvården i Kalmar län.
Glasberg har tagit fram statistik från regionen som visar att det andra kvartalet 2020 var det 7 700 kvinnor över 18 år som hämtat ut recept på läkemedel som används vid nedsatt sköldkörtelfunktion. Detta motsvarar ungefär 7,7 procent av länets kvinnor över 18 år. År 2017 var det ungefär 7,5 procent som hämtade ut medicin under motsvarande kvartal. De som drabbas av underfunktion i sköldkörteln behandlas ofta med läkemedlet Levotyroxin som kompenserar för bortfallet av hormoner.
Marika Berg, endokrinolog och överläkare på medicinkliniken på Västerviks sjukhus, berättar att det inte är någon som riktigt vet varför sköldkörtelproblem stiger.
– En förklaring kan vara att fler testar sig för sköldkörtelsjukdomar och att fler människor därmed får behandling för problem där, säger Berg och fortsätter:
– Man har blivit mer frikostig med provtagningar om man uppvisar symptom.
Problemen delas in i över- och underfunktion i körteln. Problem med överfunktionen resulterar i att hormonutloppet från sköldkörteln ökar och symptom på detta kan bland annat vara hög puls, svettningar och kräkningar. Har man problem med underfunktion går istället hormonutloppet ned vilket bland annat kan leda till trötthet, humörpåverkan och håravfall.
Berg säger också att det idag inte finns något tydligt samband mellan faktorer som utlöser sköldkörtelsjukdomar.
– Det är inte som när det gäller ökningen av diabetes, där vi vet att diabetesen ökar i samhället på grund av fetma och att färre rör på sig.
Sköldkörtelproblem är vanligare bland kvinnor än män.
– Oftast sker symptom på sköldkörtelproblem i och med påökning av det kvinnliga hormonet östrogen, såsom när man går in i puberteten, blir gravid eller hamnar i klimakteriet.