Fler begravs borgerligt

Andelen borgliga begravningar har ökat stadigt under de senaste fyra åren De förväntas stiga mer i framtiden, i takt med att många går ur svenska kyrkan.

Platsen för jordfästningen sker alltid på en kyrkogård.

Platsen för jordfästningen sker alltid på en kyrkogård.

Foto:

Västervik2012-03-05 00:00

Enligt statistik från Sveriges auktoriserade begravningsbyråer så ökar de borgliga begravningarna för fjärde året i rad. Nu ligger de på 9,14 procent. Statistiken bygger på fyra års undersökningar gjorda på 50 000 begravningar.

I vår region ligger siffran på strax under 7 procent medan den i Stockholm är uppe över 12 procent.

I Västervik är ökningen något man märkt av på senare år. På Västerviks begravningsbyrå berättar Sven-Erik Jacobsson att även han tror att andelen kommer att öka i takt med att fler går ur Svenska kyrkan.

- Vi har märkt av ökningen ända sedan år 2000, då stat och kyrka skildes åt, säger Sven-Erik Jacobsson

Sven-Erik målar upp en bild som skiljer sig från vad många tror om de borgerliga begravningarna.

- Det är inget radikalt ställningstagande mot religion det handlar om här. Många vill istället ha möjligheten att utforma sin avskeds- eller minnesstund som de själva vill, utan de fasta punkter som finns i Svenska kyrkans ordning och vid en begravningsgudstjänst.

Hur man vill utforma sin minnestid är högst personligt men dikter, musik och någon slags tal brukar hållas. Vem som håller i själva ceremonin är också valfritt, ibland är det en släkting men ofta någon person från begravningsbyrån. Sven-Erik Jacobsson brukar hålla de allra flesta minnesstunder, och även spela musik.

- Man utgår först och främst från den avlidnes önskningar. Det är viktigt att någonstans ha det nerskrivet hur man vill ha det.

Han trycker även på en annan viktig aspekt, nämligen att man berättar för varandra att man till exempel gått ur Svenska kyrkan.

- Det händer att man inte vet om att tillexempel pappa gått ur kyrkan. Då kan det ställa till bekymmer för de anhöriga som har tänkt sig en begravning enligt Svenska kyrkan ordning. I en del församlingar blir det tvärstopp men i Västerviks församling är man ganska liberal och lyssnande. Det blir däremot dyrare då varken präst eller kantor ingår i begravningsavgiften.

Även vid en borgerlig ceremoni så tar kyrkan över vid gravsättningen och det är dessa delar som begravningsavgiften täcker. Den betalar alla i Sverige och i den ingår bland annat lokal, gravplats och öppning, kremering och transporter. För själva gravsättningen eller jordfästningen sker alltid på en kyrkogård, oavsett vilken form ceremonin än har.

Fakta

Kan även kallas civil begravning, eller medborgerlig begravning

Kan utöver religiös vara fri från religion, konfessionslös, eller ateistisk, gudsförnekande.

Kan hållas på valfri plats, i Sverige har bland annat golfbanans 18 hål förekommit. I valet av plats eller ceremonins utformning "må intet förekomma som strider mot förrättningens helgd och allvarliga innebörd".

Det som ingår i begravningsavgiften och som man har rätt till är:

En gravplats eller motsvarande på en allmän begravningsplats under 25 år.

Gravsättning inklusive gravöppning, återfyllning och iordningställande av graven.

Kremering.

En lokal för förvaring och visning för att kunna ta avsked.

En lokal för en begravningsceremoni utan religiösa symboler.

Källa. Fonus

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om