Fler anmäler bedrägerier i Västerviks kommun

Hittills i år har fler anmälningar om bedrägerier kommit in till polisen än under hela fjolåret från personer i Västerviks kommun.

Faktura- och annonsbedrägerier ökar i Polisregion Syd. Till regionen tillhör Bleking, Kalmar, Kronobergs och Skåne län.

Faktura- och annonsbedrägerier ökar i Polisregion Syd. Till regionen tillhör Bleking, Kalmar, Kronobergs och Skåne län.

Foto: Andreas Hillergren

Västervik2021-07-21 09:00

Fram till mitten av juli i år anmäldes 163 brott om bedrägeri i Västerviks kommun. Det är 42 fler än vad som anmäldes under hela fjolåret, visar siffror från polisen. Av dessa rör tio fakturabedrägerier och 23 annonsbedrägerier. 

Försäkringsbolaget IF har sammanställt statistik från Brottsförebyggande rådets, BRÅ, halvårsrapport kring anmälda brott i Polisregion Syd, dit Västervik tillhör. De visar på att när det gäller bedrägerier kopplade till annonser och fakturor finns det en ökning med 52 respektive 24 procent hittills i år, jämfört med 2020, i hela Polisregion Syd. I övrigt sjönk andra bedrägerianmälningar i polisregionen.

Majoriteten av de anmälda bedrägeribrotten i Västervik faller hittills under kategorin kortbedrägerier, en kategori som i sin helhet minskar i Polisregion Syd i år, enligt BRÅs halvårsrapport.
 

Förklaringen i att det redan nu finns fler anmälda bedrägeribrott i år i Västervik än under hela fjolåret kan ligga i att när ett bedrägeribrott sker så loggas anmälan från den kommun där den målsägande anmäler bedrägeriet. Om det visar sig att det finns en misstänkt person någon annanstans i landet så loggas anmälan om och tillfaller den kommun där den misstänkte är folkbokförd.

Västervikspolisens chef, Anders Pleijel, berättar för oss att bedrägeribrott inte utreds lokalt. Istället finns det en särskild sektion inom Polisregion Syd som arbetar med bedrägeriärenden.

– Det är jättesvårt att svara på varför vissa brott ökar och minskar under en kortare period. Vad gäller bedrägerier via internet så kan en tänkbar förklaring vara corona som gjort att fler personer sitter hemma framför datorn och därmed ökar också annonsbedrägerierna, säger Jenny Westering, gruppchef för den grupp har hand om bedrägerier kopplade till Västerviks kommun, via mejl och fortsätter:

– Brottsförebyggande så har vi haft kampanjer i sociala medier bland annat. Ett lyckat exempel är den informationsinsats med bland annat vykort som skickats ut till personer över 70 i hela Region Syd, just för att alla inte använder sig av sociala medier.

I sina vykort tipsar polisen bland annat om följande för att minska risken för bedrägeri:

• Om du är misstänksam om bedrägeri - lägg på telefonluren.

• Logga inte in på din bankdosa eller mobila bank-id.

• Lämna inte ut siffror från ditt bankkort eller bankdosa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!