Fjärrvärmepriset ökar rejält i Västervik – igen

Priset på fjärrvärme fortsätter att stiga kraftigt i Sverige. I Västervik har priset ökat 12,5 procent från 2023 till 2024. I Vimmerby, Hultsfred och Vimmerby är ökningen över 30 procent. "Det här är verkligen anmärkningsvärt", säger Joachim Höggren, ordförande för Nils Holgersson-gruppen.

Värmeverket i Gamleby.

Värmeverket i Gamleby.

Foto: Karin Hertz

Västervik2024-09-18 07:19

2023 såg Nils Holgersson-gruppen, bestående av bland andra organisationerna Bostadsrätterna, Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta, en snitthöjning av fjärrvärmepriserna i landet på 7,8 procent.

Det var den högsta höjningen någonsin under de 30 år som man tagit fram rapporten. För 2024 är höjningen nästan dubbelt så stor – i snitt 15,2 procent.

– Vi blev själva förvånade när vi såg de här siffrorna, säger ordförande Joachim Höggren.

I Västervik har priset stigit 12,5 procent, vilket är en stor ökning men ändå under riksgenomsnittet på 15,2 procent. Höjningen skrev vi om i december, och försvarades då av Ulf Nilsson (L), förste vice ordförande i kommunstyrelsen:

– Kostnaden för fjärrvärmeproduktionen ökar och då måste Västervik miljö och energi ta ut kostnaden mot kunderna, sa han då.

Höjningen innebar att uppvärmningskostnaderna för en normalstor villa skulle öka med cirka 225 kronor i månaden för de som har en värmeförbrukning på 20 000 kilowattimmar per år. 

De kostnader som hade ökat var bland annat de på biobränslen samt att kostnaderna för miljöavgifter. 

Höjningen var olika stor under olika delar av året, baserat på att även energipriset varierar. Under oktober till april höjdes priset med 10,4 öre per kilowattimme till 92,9 öre per kilowattimme. Under månaderna maj till september höjdes priset med 4,55 per kilowattimme och priset blev då 40,8 öre per kilowattimme. 

Även förra året steg priset i Västervik, då med 13,6 procent. En ökning som då låg rejält över riksgenomsnittet.

Västervik miljö och energis vd Torbjörn Svahn förklarade höjningen i en artikel i september 2023.

– Vi är i en omställningsfas i vår värmeverksamhet där vi har byggt om vår anläggning i Gamleby till en helt fossilfri produktion. Nu bygger vi en ackumulatortank vid Stegeholmsverket i Västervik, sa han då. 

Enligt rapporten har priserna ökat med över 20 procent i 79 kommuner, och i 23 kommuner har de stigit med över 30 procent. Men det ser väldigt olika ut i olika kommuner.

I storstäderna Stockholm och Göteborg är det lägre än snittet: 12 respektive drygt 9 procent. I Malmö rör det sig om en ökning på knappt en procent.

Annat är det i stället i Åstorp kommun där priset ökat med 39 procent, tätt följt av Vimmerby på 38,6 procent. I Örkelljunga rör det sig om nära 38 procent, Valdemarsvik 34,8 procent och i Hultsfred har det stigit med 33,1 procent.

– Årets siffror innebär ett rekord i prischock, säger Joachim Höggren.

Joachim Höggren på Nils Holgersson-gruppen menar att fjärrvärmebolagen behöver bli bättre på att öka transparensen kring priserna och tydligare förklara för konsumenterna hur de sätts.

– Vi märker att det finns oro för fjärrvärmens långsiktighet. Fjärrvärmen har en viktig ställning i Sverige, men bolagen måste ta sig en funderare. Har man den här typen av prischocker så är det klart att man som konsument börjar fundera på om det verkligen är rätt uppvärmningsmetod.

Dessutom behöver politiker – både på lokal och nationell nivå – hålla bättre koll på fjärrvärmemarknaden framöver.

– Politiken behöver värna konsumenternas intressen på ett tydligare sätt och det skulle man kunna göra genom att ställa högre krav på transparens.

Hur prisläget kommer att förändras nästa år är svårt att säga. På en del håll i landet har företag redan aviserat 2025 års priser.

– Framför allt är vi oroliga för de aviseringar som fler bolag gör kopplat till att de behöver göra investeringar i sina nät. Det kan ju komma mer och då kommer det förmodligen påverka priset, säger Joachim Höggren.

Artikeln kan komma att uppdateras

Här har priset ökat mest

Kommuner med de största prisökningarna:

1. Åstorp: 39,0 procent

2. Vimmerby: 38,6 procent

3. Örkelljunga: 37,8 procent

4. Kalix: 36,5 procent

5. Aneby: 36,0 procent

6. Tibro: 35,0 procent

7. Valdemarsvik: 34,8 procent

8. Hultsfred: 33,1 procent

9. Bjuv: 32,9 procent

10. Alvesta: 32,6 procent

Källa: Nils Holgersson-rapporten 2024

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!