Fisknäten som blev kamouflagenät
Barracuda i Gamleby firade på lördagen 50-årsjubileum med öppet hus och guidade turer runt i fabriken.
Nätsvets. Berit Wiregård sysslar egentligen mest med att sy kamouflagenät, men här visar hon hur det går till när kamouflaget av plast svetsas ihop med själva nätet. Den lilla manincken hon har i handen är använder hon för att svetsa ihop de bitar som maskinen missar. Foto: Anna Persdotter
Foto:
Det började med tillverkning av fisknät i nylon i östgötska Bjärka Säby 1954. En av företagets grundare var reservofficer och fick en förfrågan om att tillverka kamouflagenät i plast. Efter en brand i det ursprungliga företagets lokaler flyttade tillverkningen. Fisknäten fortsatte tillverkas i Linköping, men kamouflagedelen flyttade till Gamleby och där har den växt sig allt starkare sedan 1957.
När företaget nu firade sina 50 år i Gamleby var det många som passade på att komma dit och ta sig en titt. Redan vid tiotiden, när fabriken slog upp portarna till tonerna av Gamleby Dixieorkester, hade en stor skara människor samlats utanför dörrarna.
- Många Gamlebybor känner så väl till företaget, de har kanske jobbat här, eller känner någon som jobbar här, säger Ewa Webb på Saab Barracuda.
- Men vi hade inte väntat att så här många skulle komma med en gång. Fast det är förstås jätteroligt.
En av besökarna är Lis-Britt Johansson. Hon bor i Gamleby och arbetade på Barracuda i 22 år.
- Jag slutade här 1998, så det är roligt att få se vad som hänt sedan dess. Det är ju en helt annan fabrik nu. Den är mycket större. Jag skulle nog inte hitta ut på egen hand, säger hon och skrattar.
- Tekniken har ju förändrats mycket också, och det luktar mycket bättre nu. Förr kunde det lukta ganska illa i fabriken.
Sven-Erik Byström har också tagit chansen att få se mer av Barracuda.
- Jag bor i Gamleby och jag har en dotter som jobbade här på 70-talet, så det är trevligt att få kommer hit och se hur det ser ut nu.
Förutom guidningen hade företaget ordnat en tipspromenad och några av frågorna var lite annorlunda. Besökarna fick titta på en stor tv-skärm och skulle försöka se vart den kamouflerade soldaten fanns.
Alla delar av företaget fick presentera sig, och det kanske mest spännande var stationen där man visade upp sina värmekamouflage. Genom att använda ett nät som ventilerar en kropp eller ett fordon genom små flikar kan man undvika att bli upptäckt av en värmekamera.
Vid en annan station visade Peter Edman hur viktigt det är att välja rätt material till kamouflageprodukterna. Han bestrålade fyra, till synes likvärdiga tygbita,r med olika sensorer och plötsligt stod någon av bitarna ut tydligt mot bakgrunden.
- Det är sådana här sensorer militärerna använder sig av. De ser våglängder av ljus som finns utanför ögats synförmåga. Vill man välja rätt material måste man efterlikna naturen så mycket som möjligt i alla förhållanden, säger Peter Edman.
Från Barracuda i Gamleby sköts alltså både forskning, utveckling produktion och marknadsföring av kamouflagesystem.
- Och inom det här området är vi världsledande, säger Ewa Webb.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!