"Fiskestopp tar död på näringen"
Vänsterriksdagsman tror att det går att stoppa planerna.
När budkavlen kom till Visby i förra veckan blev det en stor manifestation med landshövding Lillemor Arvidsson i spetsen.
I Västervik blev mottagandet av budkavlen betydligt stillsammare med omkring 15 fiskare från Västervik med omnejd. Dessutom dök riksdagsman Lennart Beijer från Hultsfred upp och han gav fiskarna förhoppningar om att det planerade torskfiskestoppet ska kunna hejdas. Men samtidigt menade han att man inte kan invaggas i någon säkerhet. Det gäller att hålla opinionstrycket uppe.
Och det tänker fiskarna i Västervik göra. Under några dagar den här veckan kommer det att finnas två typer av protestlistor utlagda, en för näringsidkare som kan drabbas av ett torskfiskestopp och en för konsumenterna.
Fiskarna i Västervik är bekymrade med kampvilliga. Och det kan man förstå. De menar att en hel näring står på spel.
- Blir det ett ensidigt torskfiskestopp från årsskiftet har man dödat det svenska fisket för all framtid, säger Roland Källgren.
Han och Esbjörn Johansson påpekar att det går inte att återuppliva näringen efter exempelvis ett par år. De framhåller att ett torskfiskestopp drabbar i stor sett alla fiskare, eftersom torsken är en bifångst för alla, till och med ålfiskare.
- Och det är inte bara fisket som slås ut. Andra branscher drabbas också, kylbilstranporter, industrin som tar hand om fisken, redskapsindustrin, båtvarv och oljebolag, säger Roland Källgren.
Frågan är hur de drabbade ska ersättas. Några pengar finns inte avsatt i statens budget.
Roland Källgren tror att även konsumenterna kommer att drabbas genom att priset på fisk stiger.
Lennart BEIJER, som redan lämnat in en motion för att förhindra ett ensidigt svenskt torskfiskestopp, tror att fler kommer att stödja den, både inom vänsterpartiet och bland socialdemokraterna.
Han menar att allt fler börjar inse de allvarliga konsekvenserna av den överenskommelse som träffats mellan ledningarna för socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet.
Han är också kritisk till den snabbutredning som ska göras på fyra dagar för att regeringen ska kunna lägga ett förslag till riksdagen den 5 november. Beijer menar att det är en orimligt kort tid för att belysa konsekvenserna av ett torskfiskestopp.
Normalt ska ett regeringsförslag följas en en motionstid på två-tre veckor och därefter blir det utskottsbehandling. Ärendet kan inte komma upp i riksdagen förrän en bit in i december. Om inte socialdemokraterna modifierar förslaget väntar en spännande omröstning där regeringen kan få mothugg av både partikamrater och vänsterpartister.
Lennart Beijer menar att det är självklart att man måste ha internationella överenskommelser när det gäller fisket, och de ska bland annat grunda sig på biologiska fakta. I dag finns inga sådan som motiverar ett totalstopp av torskfisket i Östersjön.
Att det fortfarande finns torsk bekräftar Esbjörn Johansson.
- Årets kvot kommer inte att räcka året ut, säger han.
Lennart Beijer betonar att det är viktigt med kvoter och att de hålls. I Östersjön krävs bättre övervakning för att andra länder inte ska överutnyttja sin andel.
Den budkavle som nu går runte i Sydsverige startade i Simrishamn och har sedan passerat ostkusten, Öland och Gotland och på torsdag transporterar Esbjörn Johansson den vidare upp till Östergötland.
I Västervik väckte den inte alls så stor uppmärksamhet som på Gotland trots att det i Västervik handlar om nio-tio båtar med en-tre mans besättning som är i farozonen.
Esbjörn Johansson tyckte det var dåligt att ingen av kommunens riksdagsmän, Krister Örnfjäder (s), Agne Hansson (c) eller Sverker Thorén (fp), engagerat sig i denna viktiga manifestation.
- Men det var strongt av en riksdagsman från Hultsfred att komma hit och ställa upp för oss.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!