Fiskeriverket samarbetar med lokala fiskeintressenter
Lokal och regional samförvaltning av kust- och insjöfiske prövas på fem platser.
Foto: ANDERS LILJEGREN På sikt, för att få en bättre fiskevård i Sverige, kommer förmodligen det fria handredskapsfisket längs kusten att försvinna. Ingen kommer att utestängas från handredskapsfisket, men man får nog vara beredd på att i framtiden erlägga en viss avgift för att få utöva sin fritidssysselsättning.
Foto:
Fisk är en gemensam resurs som nyttjas på många sätt och regeringen menar att det krävs en kollektiv insats för att förvaltningen av fisket ska fungera.
? Intresset är stort. Redan har omkring 15 intressegrupper anmält att de vill vara med, berättar Laura Piriz på Fiskeriverket. En av intresseanmälningarna kommer från Leaderprojektet Kustlandet i Gamleby och omfattar projektområdets hela saltsjödel, alltså från Bråviken ned till och med Mönsterås.
? Vi vill utveckla fisket som en resurs för området i sin helhet. Hänsyn ska tas till såväl yrkesfisket, fritidsfisket som fiskevattenägarna. Även myndigheterna bör vara med, säger Bengt Almkvist som är ordförande i Kustlandet.
Bland intresseanmälningarna finns även vattenägare från S:ta Anna skärgård och Gryts skärgårdsförening. Alltså delar av samma kuststräcka som omfattas av Kustlandets ansökan.
Om försöken faller väl ut, och fisket framöver blir mera reglerat, försvinner troligtvis i framtiden det i.dag fria handredskapsfisket längs kusten.
? Syftet är att få en förbättrad fiskevård. Samtidigt får fritidsfiskaren i framtiden kanske betala för sig. Idag betalas ju fiskevård över skattsedeln. Ingen ska utestängas från fritidsfisket, men man måste nog vara beredd att framöver betala en avgift för sitt spöfiske, säger Bengt Almkvist.
Under 2005 och 2006 ska de fem utvalda initiativen följas upp i ett nära samarbete och de kommer kontinuerligt att bistås av Fiskeriverkets expertis inom olika områden. Gjorda erfarenheter redovisas för regeringen i slutet av 2006.
? Erfarenheterna kommer att ligga till grund för den framtida utformningen av det lokala fisket och dess förvaltning, säger Laura Piriz.
Tillgången till fisk är viktig för många. På många håll sviktar fiskbestånden och det sker en omfattande exploatering av kustmiljön.
? Vi kommer inte att kunna avgiftsbelägga handredskapsfiske i områden där det i.dag är fritt. Detta kan ske endast genom en lagändring, säger Laura Piriz.
? Det är viktigt att intresserade grupper från samma område försöker samarbeta, säger Laura Piriz som tror att det i vissa områden kan handla om att lösa eventuella konflikter mellan olika brukare av en och samma vattenmiljö.
Samförvaltning av fisket på lokal och regional nivå innebär att lokala problem identifieras tillsammans med de lokala intressenter som under många år kunnat skaffa sig en ingående kunskap om sin närmiljö.
? Med lokal och regional samförvaltning ökar det lokala inflytandet över hur fiskeresursen sköts, nyttjas och fördelas. De grupper som brukar och påverkar den gemensamma resursen kan tillsammans med myndigheter och forskare utveckla ett hållbart fiske, säger Laura Piriz.
Hon betonar att såväl problemen som lösningarna kan variera från plats till plats, beroende på olika ekologiska och sociala förhållanden.
Eftersom lokal samförvaltning sker i ett geografiskt begränsat område finns möjlighet att skräddarsy och kontinuerligt anpassa fisket till förändringar i närmiljön. Man kan lokalt anpassa regler för hur och när ett fiske får bedrivas, hur en viss resurs ska fördelas och vårdas eller hur ett fiskevattenområde ska skyddas.
? Det kan vara miljövårdande åtgärder eller andra aktiviteter man kommer överens om att göra tillsammans. En annan möjlighet att jobba när ett vattenområde har olika aktörer/brukare, är att olika grupper utifrån sina egna förutsättningar förbinder sig att vidta olika åtgärder. Man behöver inte göra alla saker tillsammans, säger Laura Piriz.
? Vattenägare som odlar mark kan till exempel enas om att vidta åtgärder för att minska övergödningen av vattnen.
Laura Piriz berättar avslutningsvis att Naturvårdsverket nyligen fått i uppdrag av regeringen att utreda hur det organiserade kommersiella fritidsfrisket påverkat det fria handredskapsfisket längs kusten. Den utredningen blir klar i vår.
? Man hade nog inte riktigt förutsett att det på många håll skulle utvecklas ett omfattande kommersiell styrt handredskapsfiske. När det handlar om bolag som organiserar större grupper sportfiskare och gör business på detta är det inte längre den enskilda människan som har ett fritt handredskapsfiske.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!