Företaget har flera anläggningar i Sverige och Danmark, där man behandlar och fryser in fisk till konsumtion och till foder.
Det är bara anläggningen i Västervik som nu läggs ner. De anställda, åtta personer, är uppsagda från och med mars nästa år, berättar vd Peter Sjöholm. Han är chef dels över anläggningen i Västervik ute på Lucernaområdet, men även för anläggningen på Gotland.
– Givet att vi får behålla de anställda tills dess så kommer vi att ha produktionen igång tills dess, säger han.
Han säger att beslutet är tungt.
– Det är klart att det känns vemodigt, det här är en verksamhet som vi startade 1997 och i princip alla som jobbar där har varit med sedan starten, även jag. Det är tufft att behöva ta det beslutet.
Anledningen är att anläggningen i Västervik inte är lönsam längre. Det beror enligt Peter Sjöholm på en utveckling som började för flera år sedan.
– I grunden är det en strukturförändring. Anläggningen vi har är inriktad mot att vi ska frysa fisk till konsumtion och med den storleken fartygen har idag är inte flottan inriktad på konsumtionsfiske utan det är foderfisk. Sedan har vi fryst foderfisk också, det är det som har kunnat hålla igång verksamheten. Men nu viker den marknaden med.
Han förklarar:
– Det är färre fartyg och de är större. Men konsumtionsfisket av sill och skarpsill i Östersjön är så pass känsligt att man inte kan fiska så mycket åt gången, man måste in till kaj oftare med mindre båtar och det är inte lönsamt för de stora fartygen.
Fiskarna Jörgen Nilsson och Alexzander Hjalmarsson (far och son), på Händelöp utanför Västervik, har levererat fisk till Scandic Pelagic i flera år.
– Det känns tråkigt att de försvinner. Scandic Pelagic är en viktig kund. Och det har varit bra att kunna leverera till en fabrik så här på hemmaplan, säger Alexzander Hjalmarsson.
Han är ändå inte orolig för sin egen verksamhet, utan har hopp om att det kommer att lösa sig.
– Vi kör på som vanligt, tar en dag i taget, och har inga planer på att lägga ner vår verksamhet för att Scandic Pelagic försvinner, säger han.
Han menar att det finns tid till att hitta en lösning och eventuellt nya möjliga samarbetspartners.
– Fisken får kanske fraktas med lastbil framöver. Men de blir ju kvar här till mars eller april nästa år, enligt den information vi har fått, så vi har ju lite tid på oss, säger Alexzander Hjalmarsson.