Detaljplaneförslaget avhandlar inte bara kvarteren runt Fiskaretorget och Grönsakstorget. Även den inre hamnen mellan Strandvägen och Strömshomen regleras. Och längs båda strandkanterna är förslaget att vattnet ska få märkningen "småbåtshamn och service".
På båda sidor av Fiskarehamnen "möjliggörs för byggnation av bryggor, terrasser, pir, vågbrytare samt en mindre hamnbyggnad eller andra liknande typer av anordningar i vattenområdet".
Här är tanken att fler fritidsbåtar ska kunna förtöja, och därför har konsultbolaget Sweco tagit fram en vågklimatstudie.
Kommunens bifogade vision visar att tanken är att fritidsbåtar ska kunna förtöja på "Guldkantssidan", både vid den 137 meter långa stenpiren och vid nybyggda bryggor.
Swecos utredning visar att vågorna i Fiskarehamnen är så pass stora att det behövs en ny vågbrytare, om båtar ska kunna förtöja i hamnen utan att riskera att svämmas över.
Vågbrytaren kan vara fast eller flytande. Att vattendjupet blir 10 till 12 meter, 140 meter ut från strandkanten, innebär att det behövs stora fyllnadsmassor för en fast vågbrytare. En flytande vågbrytare ger dock inte lika gott skydd för långa vågor.
En schablonkostnad har tagits fram. Blir den nya vågbrytaren lika lång som den nuvarande piren, alltså 140 meter, kostar en flytande vågbrytare runt 10 miljoner, och en fast uppemot 50 miljoner.
Det tilltänkta kallbadhuset har föreslagits anläggas "antingen i anslutning till varmbadhuset på Strömsholmen eller på yttre änden av en ny vågbrytarpir för småbåtshamnen".
Att bygga en flytande, eller fast, grund för ett kallbadhus kostar mellan 3 och 3,5 miljoner.
Detaljplanen är tänkt att stärka "kopplingen till vattnet i form av en strandpromenad vid Strömsholmen och möjlighet att anlägga bryggor som sittplatser i gästhamnen."
Det syns också i kommunens vision, som visar att ett promenadvänligt trädäck löper längs med Strandvägen framför Guldkant.
På andra sidan hamnen är den flytande glasrestaurangen i detaljplaneförslaget placerad rakt över dagens "Simsonpir". Både "Simsonpiren" och stenpiren från Fiskaretorget bedöms ha blivit byggda på sent 1930-tal eller tidigt 1940-tal, och i alla fall Simsonpiren har tidigare fått underkänt när bärigheten undersökts.