Fisk för glada amatörer

Vi borde äta mer fisk. Det är numera vetenskapligt bevisat. Dessutom är det gott. Kruxet är att vi inte törs laga till den hemma. Därför bjuder vi i dag på lättlagade fiskrätter för glada amatörer.

Lättlagat. Ansjovisfisk är en superenkel vardagsrätt för alla som älskar ansjovis. Foto: Monika Gottfridsson

Lättlagat. Ansjovisfisk är en superenkel vardagsrätt för alla som älskar ansjovis. Foto: Monika Gottfridsson

Foto:

Västervik2007-01-11 00:25
Jag var på ett fiskseminarium härförleden. Det låter kanske inte så gastkramande spännande, men det var gruvligt intressant.
Uppenbarligen har svenska folket fattat grejen med att fisk är nyttigt. Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter fisk minst tre gånger i veckan. Men hur många av oss gör det på riktigt? Egentligen...

Hela 60 procent av alla tillfrågade i en undersökning gjord av Svensk Fisk svarade att de skulle kunna tänka sig att fördubbla sin fiskkonsumtion. Men villkoret var att fisken skulle vara lättare att laga.
Vi har för stor respekt för fisk helt enkelt. Respekt ska man förstås ha. I vattnet. Sluta fiska utrotningshotade arter, använda godkända redskap och inte använda så mycket fiskmjöl i djurfoder.

Enligt experterna kommer fisken i så fall att räcka till alla - även om vi äter fisk tre gånger veckan, förutsatt att vi konsumerar mer odlad fisk, sill och fisk från andra delar av världen.
Så långt är vi med. Och samma undersökning visade att 77 procent anser att fisk är nyttigare än fågel och kött. Ändå är gemene man skraj för att laga fisk hemma. Gärna fisk på krogen, men själv står man där som ett ufo vid fiskdisken och känner sig djärv om man kommer hem med en laxfjäril till middagen.

Vi blir allt färre som fått vara med om att dra upp sprattlande nät ur fjällsjöar och grilla nyfångad sik över öppen eld.
Fisk kommer numera i frysta block och kan på sin höjd skrämmas upp med lite äggsås. Att byxa en abborre är för 2000-talsmänniskan värre än att deklarera.
Men det är dags att släppa på respekten. I köket. Det finns folk som kan det där med att fjälla, filea och rensa. Vägrar de - byt fiskhandlare, gärna till ackompanjemanget av en lagom tempererad utskällning.
Köp en fiskkokbok. Då blir det roligt att ta sig an olika recept och komma fram till sina egna favoriter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om