Filtmakare på stämmans hantverksmarknad

Med den urgamla tekniken som inspirationskälla visar Jorid Pedersen sitt nyskapande av ull. Hon tovar väskor, tofflor med mera men på stämman har hon också med sig sin samling tovade hattar.

- Jag är väldigt begiven på att få folk att använda hatt igen så jag har har gjort olika modeller som kanske kommer någon till pass, säger Jorid Pedersen.

- Jag är väldigt begiven på att få folk att använda hatt igen så jag har har gjort olika modeller som kanske kommer någon till pass, säger Jorid Pedersen.

Foto:

Västervik2009-07-23 11:13
Kanske får någon intresse för hantverket när Jorid med sina flinka händer visar konsten att skapa hantverk med tovning. Hon håller sitt hantverk på hobbynivå men sedan tovningen blivit populärt håller Jorid helgkurser hemma hos sig i stationshuset i Ankarsrum.- Mitt intresse för tovningen började för tio år sedan. Jag blev då betagen av enkelheten att kunna göra fina hantverk. För 30 år sedan var hantverket på utdöende men nu har det slagit ny gnista i tovning. Många hör av sig och vill lära tekniken och det är inte enbart kvinnor som deltar på kurserna även män gillar att göra sin egen rallarhatt. Jag utvecklas också när jag undervisar eftersom deltagarna ställer krav, och det ger energi och glädje, berättar Jorid.
Tovning
En gammal teknik för att filta ull. Den har sitt ursprung i Asien där man funnit 5000 år gamla tovade föremål. Där är traditionen ännu levande och man tovar hattar, filtar, stövlar och hela tält. Metoden går ut på att med varmt vatten och såpa bearbeta ullen så den filtar sig samman. Den som tvättar en ulltröja i för varmt vatten vet precis hur hållbar metoden är. Ullfibrerna trasslar ihop sig och ger ett tätt och mycket tåligt resultat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om