Fick krabba i Verkebäcksviken

"Förmodligen en kinesisk ullhandskrabba".

Kristin Olsson visar här upp den krabba hennes pappa Lennart Olsson i helgen
fick i en ryssja i Verkebäcksviken. Den ovanliga fångsten är en så kallad
kinesisk ullhandskrabba. Den fördes till Nordeuropa och Östersjön från Asien
via handelsfartygs ballastvatten redan på 1920-talet.Foto: ANDERS LILJEGREN

Kristin Olsson visar här upp den krabba hennes pappa Lennart Olsson i helgen fick i en ryssja i Verkebäcksviken. Den ovanliga fångsten är en så kallad kinesisk ullhandskrabba. Den fördes till Nordeuropa och Östersjön från Asien via handelsfartygs ballastvatten redan på 1920-talet.Foto: ANDERS LILJEGREN

Foto:

Västervik2004-06-08 01:00
- Jag trodde inte det var sant när jag upptäckte en krabba i ryssjan jag lagt i Verkebäcksviken i höjd med Nävelsö.
Det säger Stefan Olsson som gjorde sin ovanliga fångst i närheten av sommarstugan i helgen. Den krabba som sprattlade i ryssjan tillsammans med några vanliga fiskar, hade en kropp med cirka 6-7 cm i diameter. Dess klor var kraftiga.
- Jag trodde krabbor levde enbart i saltvatten på Västkusten. Det här har jag aldrig varit med om tidigare. Inte heller de yrkesfiskare jag talat med har hört talas om något liknande, säger Lennart Olsson.
VT ringde upp Anders Kjellberg som är fiskeridirektör på länsstyrelsen i Kalmar län.
- Det här rör sig förmodligen om en kinesisk ullhandskrabba. Att få upp en sådan är ovanligt, men inte sensationellt. Jag får varje år in rapporter från en handfull personer i Kalmar län som fått kinesiska ullhandskrabbor i sina ryssjor.
Det låter väldigt exotiskt att få kinesiska besökare i sina fiskredskap. "Gästerna" är dock inte så långväga som det kan låta.
Den kinesiska ullhandkrabban infördes enligt uppslagsböckerna oavsiktligt till Nordeuropas söt- och bräckvatten redan på 1920-talet.
Arten har aldrig helt etablerat sig i svenska vatten, men ströfynd görs regelbundet runt om i Östersjön. Den sprids runt i Östersjön på samma vis som den en gång kom till Europa från Asien     genom att den hamnar i lastfartygens ballastvattentankar.
Den lilla "krabat" som Lennart Olsson fick i Verkebäcksviken har troligen bara färdats från Tyskland. Kanske med ett lastfartyg som gått till lastkajen vid GunneboAB?
- Det förekommer troligtvis ingen reproduktion av krabbor i Verkebäcksviken. Den krabba som fångats har med säkerhet ofrivilligt åkt med dit, säger fiskeridirektör Anders Kjellberg.
Det finns ca 4500 krabbarter i världen. De flesta krabbarterna lever i tropikerna. De minsta arterna är bara några centimeter långa, medan jättekrabban blir upp till 5 meter lång om den sträcker ut benen.
Den största svenska krabban kan väga upp till 6 kilo.
Alla krabbor runt Sveriges kuster är bruna. Vi människor har skelettet inne i kroppen. Krabborna har däremot sitt skelett utanför kroppen, i form av skalet, som skydd för kroppens mjuka delar.
Krabbans latinska namn är cancer pagurus. Krabbor kan bli omkring femton år gamla.
Krabba smakar bra och anses vara en delikatess. Det landas 125 ton krabba i Sverige om året. Dessutom importeras 700 ton, företrädesvis från Irland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om