Enligt Naturvårdsverket beräknas vedeldning bidra till att omkring 1 000 personer om året dör i förtid. Dessutom bidrar sotet till klimatpåverkan.
Men hur gör du då för att elda så effektivt som möjligt?
– För det första ska man använda torr ved, med en fukthalt på 15–20 procent. För att det ska uppnås behöver veden ha legat utomhus under tak i minst ett halvår, gärna längre. Och ved som tas in bör eldas snart eftersom alltför torr ved brinner upp för fort för att vara en effektiv värmespridare.
– Tändmedel i form av braständare, briketter, block, tändpåsar eller fint huggna vedträn gör att elden får fart snabbt och hjälper till att minimera utsläppen. Helst ska tidningspapper undvikas.
– Stapla veden luftigt med ett par större vedträn nedtill och mindre ovanpå. Placera tändmedel i toppen under de översta vedträna. Det kanske tar lite längre tid för brasan att ta sig, men det gör att gaserna från veden förbränns i stället för att bilda föroreningar. Det gör också att elden brinner jämnare och det blir mer värme per vedträ.
– Det ska vara lagom lufttillförsel till elden, både när den tänds och när den brinner. När elden tänds kan luckan till kaminen eller kakelugnen hållas lite öppen, sedan kan luckan stängas.
– När eldningen är optimal ska brasan brinna med en klargul låga, utan att sota eller imma igen kaminens glas. Röken från skorstenen ska helst inte synas alls, om det inte är kallt ute, så man kan se kondensen som vit rök.