Festlig picknick i det gröna

Att äta utomhus hör sommaren till. Här bjuder vi på två picknickvarianter: friluftsversionen och lyxversionen.

Vitlöksdoftande blåmusslor.

Vitlöksdoftande blåmusslor.

Foto: Lisa Olaison

Västervik2009-06-01 17:39
 Vin- och vitlöksdoftande musslor, rabarber- och jordgubbssoppa och tandoorirökt lax är bara några exempel på allt han dukar fram på den blårutiga picknick-duken. Och så baguetter förstås - hembakta. Det är vackert och det doftar gudomligt... - Men det är klart att man kan göra det enkelt för sig också. Färsk frukt, ost, kex och ett gott vin funkar alldeles utmärkt som picknick-mat, säger han. Men i dag blir det alltså en picknickmåltid som anstår en gourmet. Sommar och skärgård är teman som Mikael haft i åtanke när han planerat menyn. Väljer man att tillaga samtliga rätter blir det en picknick-buffé som heter duga. Men självklart kan man nöja sig med en av anrättningarna, det räcker förmodligen gott och väl för att imponera på picknick-gästerna. - Mycket av det här kan förberedas i förväg och det underlättar alltid, säger Mikael. Laxen har legat i saltlake över natten. Lammkorvarna kan med fördel köpas färdiga om man inte har tid och lust att stoppa dem på egen hand. Soppan, som serveras kall, kan tillagas dagen innan. Mikael har använt svenska och kravmärkta råvaror så långt det varit möjligt. Dessa har han blandat med orientaliska smaker. En av favoritkryddorna är citron. - Citrus känns fräscht och passar bra på sommaren. Det är en frukt som kan användas till mycket. Vad får man inte glömma att ta med sig på utflykten?
- Papper att torka händerna med. Finns det någon mat man bör undvika att ta med på picknicken?
- Det skulle vara mejeriprodukter eftersom de lätt blir lätt dåliga.
Tandoorirökt lax med rabarberchutney, myntayoghurt och en sallad på matvete
Laxen
600g laxfilé putsad utan skinn ½ dl tandoorikrydda (indisk kryddblandning) Lag: ½ dl socker 1 dl salt 5dl vatten Röklåda, typ Aburök, och 2 dl rökspån Blanda ihop socker, salt och vatten och lägg i laxen där ett par timmar eller över natten. Ta därefter upp laxen och torka den torr med hushållspapper. Placera laxen på galler i röken och rök laxen i cirka 10 minuter på låg temperatur. Låt laxen svalna och gnid sedan in den runt om med tandoorikryddorna. Myntayoghurt ½ dl hackad färsk mynta 2 msk honung 2dl matlagningsyoghurt Blanda ihop allt och servera kallt
Rabarberchutney
500 g rabarber 1 tsk ingefära 5 dl socker 2 st rödlökar 1 1/2 msk ättikssprit 24% 3/4 dl vatten 1 1/2 msk curry 2 tsk salt 2 tsk spansk peppar 6-8 torkade aprikoser Gör så här: Skär rabarbern i ganska små bitar och hacka rödlöken fint. Riv ingefära om den är färsk. Kika rabarber, lök, ättikssprit och vatten i ca 10 min. Lägg i övriga ingredienser och låt allt koka i 30-40 min. Rör mycket under tiden! Låt svalna innan servering! Perfekt att ha kallt i kylen och ta fram till olika rätter. Sallad på matvete 2 dl matvete 4 dl vatten 1 tsk salt 100 g broccoli 1 st rödlök 100 g färsk grönsparris 100 g rädisor Hackad gräslök Pressad citronsaft Olivolja Salt och peppar Gör så här: Koka matveten i 20 minuter med lite salt, låt svalna. Skär och koka sparrisen och broccolin lätt. Skär rädisorna och rödlöken i småbitar. Blanda ihop allt och häll över olivoljan och citronsaften smaka av med salt och peppar.
Hemgjord lammkorv med rostade primörer, chevrékräm
Det går att köpa färdiga korvar om man tycker att det är omständigt att stoppa sin egen korv. 18 små korvar 2 scharlottenlökar 2 vitlöksklyftor 1 msk smör 1 röd chili 250 g benfritt lammkött 50 g rimmat sidfläsk 100 g fläskkarré 50 g späck 1 tsk salt 1 msk djionsenap 2 msk hackade örter 2 meter lammfjälster Gör så här: Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken i smör och låt svalna. Kärna ur chilin och finhacka den. Mixa allt kött och späck i en matberedare till en färs. Tillsätt övriga ingredienser och späd den till en ganska lös smet med vatten. Skölj igenom lammfjälstret med kallt vatten. Trä upp fjälstret på ett smalt korvhorn. Fyll smeten i korvskinnet. Knyt med steksnöre till cirka 5-10 cm långa korvar. Stek eller grilla korvarna på medelvärme i cirka 10 minuter. Rostade primörer: 200 g gulbetor 200 g späda morötter med blast 10 st knipplök 200 g vit sparris 200 g grön sparris ½ dl olivolja ½ msk flingsalt Gör så här: Koka gulbetorna i lättsaltat vatten tills att de börjar bli mjuka. Skala och skär övriga grönsaker i stavar. Blanda allt på en ugnssäker form och rosta grönsakerna i cirka 15 minuter på 225 grader.
Vitlöksdoftande blåmusslor
Beräknat för 4 portioner 1 kg blåmusslor 1 st gul lök 2 st vitlöksklyftor olivolja 3 dl vitt vin 1 dl färsk persilja Gör så här: Borsta musslorna i kallt vatten och pilla bort eventuellt skägg. Hacka gul lök och vitlök. Fräs all lök i lite olja i en stor gryta på hög värme. Tillsätt musslorna och därefter vinet (som inte ska täcka musslorna). Ånga musslorna under lock tills de öppnar sig. Servera musslorna i djupa tallrikar. Slå över buljongen från grytan och strö över lite hackad persilja. * Obs! När du har tvättat musslorna ska du slänga de som är öppna. När musslorna har kokat ska du slänga dem som inte öppnats eftersom dessa kan vara dåliga. Svalkande rabarber- och jordgubbsoppa med fläder och limesorbet 500 g rabarber ½ vaniljstång Ca 2 dl socker 2 dl vatten Saften från en citron 500 g jordgubbar Gör så här: skala och skär rabarbern i bitar. Halvera vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg i en kastrull tillsammans med vattnet, citronsaften och sockret. Koka i 5 minuter tills rabarberbitarna blir mjuka. Mixa soppan med hälften av jordgubbarna och passera genom en sil. Låt den svalna i ett kallt vattenbad. Smaka av om den är tillräckligt sött. Strimla resterande av jordgubbarna och lägg allt i djupa tallrikar tillsammans med sorbetkulan. Fläder och limesorbeten 5 fläderblommor 4dl vatten 1 1/2 dl strösocker Finrivet skal av 1 lime 2dl pressad limesaft Gör så här: Koka blommor, vatten och socker. Låt sjuda utan lock 5-10 minuter. Låt kallna. Blanda limeskal och limesaft med sockerlagen. Kör i glassmaskin tills massan är "frusen", ca 20 minuter. Ställ sedan in i frysen en stund, vid servering gör en kula till varje person.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om