Bästa festivalen hittills tycker Calle Åstrand

Fullsatt tre dagar i slottsruinen och festivalstämning på stan. "Den bästa hittills", tycker Calle Åstrand om årets Visfestival.

Rivning av läktarna vid Stegeholmsruinen under måndagen.

Rivning av läktarna vid Stegeholmsruinen under måndagen.

Foto: Christer Andersson

Västervik2023-07-17 21:00

Ekonomin blir inte summerad förrän under hösten. Men det finns andra värden som går att sammanfatta. Intrycken och upplevelserna.

– Det var en fantastisk festival, alla tre dagarna. Den bästa hittills med det gensvaret från publiken. Alla artister fick göra extranummer och tidsschemat sprack, berättar festivalgeneralen Calle Åstrand när han ser tillbaka på 2023 års Visfestival i Västervik.

– Jag tycker att vi kommit tillbaka på ett bra sätt efter pandemin. Det har varit som att starta om på år noll, säger Åstrand.

Publiktillströmningen kunde inte ha varit större i den begränsade Stegeholmsruinen, där det numera tillåts 1 200 åskådare per kväll, jämfört med 1 650 tidigare.

– Det var slutsålt tidigt. De 25 sista biljetterna såldes snabbt vid porten. Det har ändå varit ett tufft år. Ekonomiskt balanserar vi på gränsen varje år. Det tar några månader innan vi vet årets resultat, säger Åstrand.

Kan ni på något sätt höja publikkapaciteten?

– Vi får prata med Länsstyrelsen om det. Tillsammans med publiken, kommunen och sponsorer ser vi fram mot att göra 2024 lika bra.

Finaste stunden?

– Avslutningen. När vi alla tillsammans sjöng "I natt jag drömde". Lite sorgligt, att få vänta ett helt år till nästa festival, svarar Åstrand.

I år var det även ett nytt grepp utanför ruinen. På stan arrangerades Visfestivalveckan för att få festivalstämning torsdag till lördag.

– Det blev succé, massor med folk och superhärlig stämning, som förr i tiden, tycker evenemangssamordnare Johan Öhrling Elltorp vid Västervik Framåt.

– Vi ville skapa något för alla och satsningen på att starta dagarna med barnartister blev uppskattad. Greppet med musiken vid varmbadhuset, utställarna, foodtrucks och allt runt festivalen blev bra. Jag kan inte uppskatta hur mycket folk det var, men känslan är att det var många år sen det var så mycket, säger Öhrling Elltorp.

Han hoppas att Västervik Framåt får möjlighet att komma tillbaka nästa år med samma satsning.

Hur gick det ekonomiskt?

– Vi har kostnader på ungefär 400 000 kronor för att genomföra Visfestivalsveckan. I det ligger allt från artister till scenbyggen, teknik, vakter, tillstånd, aktiviteter, marknadsföring och annat. Sedan tillkommer andra kostnader för viss infrastruktur som el och transporter som summeras efter sommaren. Finansieringen kommer från näringslivet, Västervik Framåt, Tjustbygdens Sparbank, också intäkter i form av utställaravgifter, svarar Öhrling Elltorp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!