Festfilén tog priset

Krister Mattsson, från Smultronboda, gjorde succé med sin festfilé när SM i mathantverk avgjordes i helgen.

Eva-Lis och Krister Mattson, från Smultronboda, vann guldmedalj när SM i mathantverk avgjordes i helgen.Arkivfoto: Mattias Ahlm

Eva-Lis och Krister Mattson, från Smultronboda, vann guldmedalj när SM i mathantverk avgjordes i helgen.Arkivfoto: Mattias Ahlm

Foto: Ahlm Mattias

Västervik2009-08-26 00:07
Det blev guldmedalj till Smultronboda för tredje gången. 2007 vann de med sitt kumminkryddade sidfläsk och 2004 med sina lammisterband.Tävlingen arrangerades i samband med Smaklustmässan 2009 (en upplevelsemässa om Sveriges mathantverk)som ägde rum i Stockholm under den gångna helgen.Tävlingen var indelad i en rad olika kategorier och Krister och Eva Lis Mattsson som driver fårgården Smultronboda, utanför Edsbruk, tog hem förstapriset i kategorin Korv och chark, varmrökt kött.Juryns omdöme lyder som följer: "En spännande innovation där köttet läggs i olja! Ytan blir vackert glansig och köttet uppnår perfekt saftighet! En riktig höjdare till och med för den stora ´fårskeptikern´".Krister som ständigt utvecklar nya recept är på resande fot när vi ringer för att gratulera. Men Eva-Lis berättar:- Krister kommer på nya idéer hela tiden. För en tid sedan drömde han att han gjorde korv tillsammans med en tysk man som vi gått på kurs för. När han vaknade hade han ett färdigt recept i huvudet som visade sig vara en fullträff även i praktiken.Men festfilén utvecklade han i vaket tillstånd. Det är rökt fårfilé. - Tanken var att ta tillvara på även de äldre djurens kött, berättar Eva Lis.
SM i mathantverk
Tävlingen arrangeras av Eldrimner Nationellt resurscentrum för mathantverk.SM i mathantverk ger mathantverkare tillfälle att få sina produkter bedömda av en expertledd jury. Det finns över 30 tävlingsklasser. De tävlande får skriftliga omdömen om varje produkt. Vinnarna tilldelas medalj, diplom och guldetiketter att fästa på vinnarprodukten. Källa: www.eldrimner.com
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om