Feministen möter rebellen

Jämställdhet Inför internationella kvinnodagen möttes MayLis Loftås och Elin Lönn. De pratade bland annat om kvinnosyn och jämställdhet mellan könen.

MayLis Loftås har Elise  Ottesen-Jensen som kvinnlig förebild.

MayLis Loftås har Elise Ottesen-Jensen som kvinnlig förebild.

Foto: Pressens Bild

Västervik2008-03-08 00:05
MayLis Loftås har en lång bakgrund som barnmorska och har även föreläst i tio år om sex och samlevnad. - I mitten av sjuttiotalet gick unga kvinnor till mödra- och preventivvårdsmottagningen. 1993 var jag med och invigde ungdomsmottagningen, säger hon. Dessutom har MayLis Loftås varit aktiv på kvinnojouren Vendela. Numera är hon pensionär men läser just nu en kurs på Gamleby Folkhögskola. Elin Lönn är feministen som är engagerad i tjej- och kvinnojouren. Mötet mellan MayLis Loftås och Elin Lönn handlade dels om kvinnors klädstil och dels om hur pålästa vi är i sex och samlevnad. Hur var kvinnosynen förr och hur är den i dag?
MayLis: - Jag tillhörde de som bröt det gamla kvinnomönstret och arbetade efter att jag hade fått barn. I det gamla mönstret ingick att kvinnan skulle gifta sig och få barn och vara hemmafru. - Arbetarkvinnorna har alltid jobbat och slitit så det är inte rätt att säga att de bara var hemmafruar. Bland mina vänner som utbildade sig, var många hemma med barnen några år för att sedan börja arbeta, säger hon. Elin: - Kvinnokroppen är en het fråga för unga tjejer idag. Vi har inte rätt till vår egna sexualitet. Sexualbrotten ökar och tjejerna får höra att de hade för kort kjol eller att de varit för fulla. Du måste ursäkta dig för mycket om du är tjej. - I skolan har man mycket tjejgrupper och vissa går till ungdomsmottagningen. Det är också viktigt att gå ut och prata med unga killar eftersom de har mycket krav på sig. Vi i tjej- och kvinnojouren är ofta ute på skolor. Hur pålästa är vi när det gäller sex och samlevnad?
MayLis: - Förr fanns det inga böcker om sånt. När jag undervisade skol-elever i sex och samlevnad försökte jag få pojkarna att förstå att det var genom samlag som de kunde bli pappor. - Jag är förskräckt över att den här undervisningen inte verkar finnas på skolorna i dag. Elin: - Vi får en sexualundervisning i skolan men den är väldigt biologisk. Det är aldrig några diskussioner om attityderna till sex eller till varandra eller varför människor vill ha samlag. Det pratas heller inte om känslor. MayLis: - Jag minns när jag berättade om kvinnlig sexuell upphetsning i en skolklass en gång. Då var det en flicka som reste sig upp och sa: oj, är du likadan som jag?. Många var tveksamma till min undervisning på den tiden. Men ändå har människor kommit till mig efteråt och tackat. - Jag vågade undervisa om sånt här eftersom jag har varit rebell i hela mitt liv. Det kommer jag att vara så länge jag lever, säger hon. Har klädstilen hos kvinnor förändrats?
MayLis: - Jag har aldrig sett ut sådär, säger hon och kommenterar Elins klädstil som har ett svart urringat linne på sig. Men det kanske bottnar i mina fördomar. - Föräldrar har ett ansvar för hur de klär sina flickor när de är små. När man klär sin flicka som en liten Lolita grundlägger föräldrarna att hon ska vara attraktiv, utåtagerande och sexig. - När jag var yngre hade vi långärmat och höghalsade tröjor. Jag tillhör de som slängde bh:n på sjuttiotalet i ren protest mot att karlar kunde gå i badbyxor och visa sina håriga överkroppar, säger hon. Elin: - Det kan vara en provokation att säga att det här är min kropp och jag klär mig hur jag vill. Vissa kanske ser min klädsel som utmanande medan andra ser det som att jag vill uppröra. - En del uttrycker sin frihet genom klädseln andra med hjälp av sina åsikter. Är män och kvinnor jämställda?
MayLis: - Mansrollen har förändrats. Kvinnorna vågar ta för sig mer i dag. Baksidan ligger i skolsystemet där ungdomar som inte har förutsättningarna eller inte vill studera efter gymnasiet blir utsorterade. - Det måste finnas människor till alla arbeten. Där har vi ingen jämställdhet. Mycket handlar om att det är fint att vara högutbildad. Elin: - Det är väldigt åtråvärt med att vara universitetsutbildad och det kommer alltid att vara attraktivt. - I vissa yrken tillskrivs man olika egenskaper. Jag jobbar extra inom äldreomsorgen och jag blir glad när det kommer killar som ska arbeta där.
Elin Lönn
Ålder: 21 år. Bor: Västervik. Kvinnlig förebild: Min mamma. Kvinnofråga jag brinner för: Mäns våld mot kvinnor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om