Fem smittades på kommunal arbetsplats

Fyra anställda inom handikappomsorgen smittades på jobbet. Nu ska den drabbade enheten göra riskbedömningar på ett nytt sätt.

Korttidsverksamheten för barn med funktionsvariationer hölls stängd under en vecka efter att fyra personer i personalstyrkan smittats och insjuknat i covid-19.

Korttidsverksamheten för barn med funktionsvariationer hölls stängd under en vecka efter att fyra personer i personalstyrkan smittats och insjuknat i covid-19.

Foto: NTB

Västervik2021-03-22 16:00

Ett barn som vistades på en verksamhet inom kommunens handikappomsorg skickades i slutet av februari hem när ett syskon testats positivt för covid-19.

Några dagar senare fick barnet i fråga samma besked, hen hade covid-19, och snart insjuknade även flera anställda i verksamheten.

Den medarbetare som arbetat närmast barnet testades positivt för covid-19 i början av mars. Och från det att hon träffade barnet tills dess att hon själv fick symtom, träffade hon tio andra kollegor och snart hade sammanlagt fyra medarbetare testats positivt.

Smittspårning genomfördes och kommunen har anmält händelsen till Arbetsmiljöverket – något som alla arbetsgivare är skyldiga att göra om arbetstagarna har exponerats för coronaviruset på jobbet.

Anna Mild Ackrell är områdeschef för korttidsvistelse och fritidstillsyn i kommunen inom Spira – det område där den aktuella verksamheten ingår.

Hon förklarar att man aldrig tidigare under pandemin varit med om någon liknande situation som inneburit att så många smittats och blivit sjuka samtidigt.

Enligt Anna Mild Ackrell är rutinerna kring skyddsutrustning i verksamheten tydliga:

– På vuxensidan gäller alltid förstärkt skyddsutrustning när vi arbetar vårdnära den enskilde. Men på barnsidan arbetar vi inte riktigt på samma sätt.

Varför skiljer sig rutinerna åt, beroende på om man arbetar med vuxna eller barn? 

– Därför att barnen bor hemma hos sina vårdnadshavare och de ska inte komma till den här verksamheten för avlastning om de har symtom eller om någon annan familjemedlem har symtom.

– Vi följer de riktlinjer vi fått från kommunens hälso- och sjukvårdsenhet. Inom Spira arbetar vi med barn som har funktionsvariationer. Och att de anställda inte uppmanas att bära munskydd och visir, förutom i samband med duschning eller andra omvårdnadssituationer som har med hygienen att göra, beror på att man vill undvika att barnen ska bli skrämda, säger hon. 

Dock råder inget förbud mot att använda skyddsutrustning. Material finns att tillgå på samtliga arbetsplatser. 

När är det angeläget att använda skyddsutrustning i arbetet med barn då?

– Till exempel när barnet är extra infektionskänsligt.

Har den aktuella händelsen lett till några förändringar av rutinerna?

– Nej, samma hygienrutiner gäller nu som före utbrottet. Dock arbetar vi nu med en ny riskbedömning utifrån anmälan till Arbetsmiljöverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!