Flera skolor fick bakläxa vid inspektion

Flera skolor i kommunen fick förelägganden om förbättringar när Arbetsmiljöverket undersökte deras rutiner när det gällde hot och våld.

Våld och hot i klassrumet har blivit en alltmer brännande fråga. Arbetsmiljöverket efterlyser tydligare rutiner från fem skolor i kommunen.

Våld och hot i klassrumet har blivit en alltmer brännande fråga. Arbetsmiljöverket efterlyser tydligare rutiner från fem skolor i kommunen.

Foto: Kollage

Västervik2024-01-07 12:00

Ellen Keyskolan, Ludvigsborgsskolan, Fågelbäret, Östra Ringskolan och Ankarsrums skola. Alla fick de besök av Arbetsmiljöverket i december, och alla fick de förelägganden om att göra förbättringar som handlade om beredskapen inför hot och våld.

Inspektören Anders Herwin skriver att på alla skolorna finns tillfällen då anställda kan utsättas för våld eller hot om våld. Det är inte ovanligt att de anställda jobbar ensamma med eleverna i klassrummet. Om något händer kan det vara svårt att slå larm.

Det kan även inträffa hotfulla situationer efter skoltid, då läraren är ensam. Till exempel vid utvecklingssamtal.

I föreläggandena efterlyser Arbetsmiljöverket att man analyserar vilka situationer som kan uppstå och hur man förebygger dem. Man efterlyser också att kunskapen sprids till personalen.

Fyra av skolorna får fram till den 18 mars på sig att svara på hur man uppfyllt Arbetsmiljöverkets krav. Den femte skolan, Ankarsrum, ska få ett återbesök av Arbetsmiljöinspektionen.

Inspektionerna i Västervik är en del i en stor nationell inspektionssatsning som handlar framförallt om hot och våld i skolan.

Tommy Ödlund, som är rektor på Ankarsrums skola, säger att han var medveten om att det kunde finnas punkter att anmärka på när det gäller hot och våld.

– Istället för att göra något snabbt inför inspektionen så tyckte vi att det var bättre att lyssna på vad inspektören hade att säga.

Enligt Ödlund saknas det inte rutiner i Västerviks kommun. Det har tagits fram en instruktion centralt i kommunen. Samtidigt konstaterar han att skriftliga rutiner inte räcker, och att det behöver göras lokala anpassningar.

– Situationerna kan se så olika ut. Medarbetarna måste fatta beslut från fall till fall.

Han nämner en brist som man tittar på.

– När jag själv gick i skolan fanns det ett högtalarsystem där rektorn kunde nå ut med meddelanden till alla klassrum. Det finns inte i dag, och där behöver vi titta på en lösning.

Om något händer i ett klassrum där en lärare är ensam vuxen tror han att det är en styrka att Ankarsrum är en skola med små avstånd. Ropar någon på hjälp finns det andra vuxna som kommer att höra.

Känns arbetsmiljöinspektionens påpekanden rättvisa?

– Ja, det tycker jag. Vi kommer att arbeta med de här frågorna, och göra det som efterfrågas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!