Pålningen är klar och fundamentet med balkarna ligger på plats vid Barlastudden. När plåten är på plats ska ett lutande plan gjutas runt de två fickorna båtar kan glida in i.
Arbetet påbörjades 2021, men har stått stilla i perioder. Nu är det igång igen.
– Budgeten på 4,5 miljoner kronor steg med en halv miljon. Vi orkade inte bära det då. Vi hade hoppats på mer än 750 000 kronor i bidrag från Länsstyrelsen, berättar marinaägaren Richard Bergström vid kajkanten.
Här ska båtar lyftas upp för att spolas rena. Den stora traveliften kan hantera båtar på upp till 70 ton (även skärgårdsbåtarna i Västervik). Den mindre eldrivna kan lyfta upp till 30 ton. Här ska det klaras segelbåtar med mast på och upp till tre skrov.
– Det innebär att vi kan göra oss av med de stora diesledrivna truckarna, säger Bergström om miljövinsten.
Han rekommenderar bottenrengöring tre gånger per sommar vid behov, istället för att måla med bottenfärg för att hålla påväxten borta av havstulpaner, alger och snäckor.
– Ekonomiskt blir det en omställning. Folk får vänja sig med att det kostar mer än tidigare. Någonstans mellan 500 och 700 kronor, för en mindre båt tre gånger om året i stället för att slipa och måla själva. Det ger oss ett renare hav. Folk tycker om att bada, fiska och vara ute med båten. Då måste vi anpassa oss till de regler och krav som finns, säger Richard Bergström.
Han påstår att det ekonomiskt blir svårt att räkna hem den här investeringen.
– Det blir svårt att få igen pengarna. Men vi hade inte mycket att välja på. Alternativet att folk inte vill vara på sjön för att vattnet är skitigt är betydligt sämre för alla.
50 meter bort på samma kaj finns redan en spolplatta. Det är Marin Service & Teknik som hoppas komma igång med sin anläggning under hösten. Där kan båtar på upp till 16 ton lyftas upp.
– Vi väntar bara på reningsanläggningen. Spolplattan är klar, berättar Nils Axmon på MST.
Däremot är det oklart kring finansieringen. Av de sökta bidragen har inte något beviljats.
– Det är inte kul. Vi får se hur det blir, säger Nils Axmon.
Loftahammars Varv och Marina var först ut i kommunen med spolplatta och reningsverk. I våras invigdes anläggningen.
– Vi har inte kommit igång än, men har många förfrågningar inför upptagningarna som börjar om några veckor. Många vet inte om den ännu, säger Emelie Rosenqvist på varvet.
För båtägare som vid upptagning spolar sina bottenmålade båtar tas det miljöfarliga avfallet om hand i reningsverket.
Investeringen kostade cirka en miljon kronor, varav Lokala Vattenvårdsprojektet bidrog med 70 procent.
Vid Slottsholmens Marina finns sedan 2020 en ny borsttvätt för båtbottnar.
– Vi utför runt 250 tvättar per år. Löjligt lite. Jag vet inte varför. Folk vet inte om den, regelverket har gjorts om många gånger och man har sina rutiner. Jag tycker att man ska skippa bottenmålningen och borsta i stället. Det blir billigare, enklare och miljövänligare, säger Andreas Nilsson vid Slottsholmen Marina.
Det som borstas bort från båten samlas upp i en matta under båten och tas om hand.
Håkan Isberg kom på tisdagen med sin båt för att få den rengjord i borsttvätten.
– Första gången i år. Det här är mycket enklare, miljövänligare och betydligt billigare för mig än att måla och göra jobbet själv. Nu har jag ingen färg på. Det funkar jättebra och det går åt mindre bensin efter rengöringen, säger Håkan Isberg som är sommarboende i Västervik.