Fel använda posten i Edsbruk som fritis

Fastighetsägaren visste inte att ny användning av lokaler kräver bygglov. Hotas av straffavgift.

Västervik2004-07-10 01:00
Två personer som äger en fastighet i Eds Fabriksområde hotas av en byggnadsavgift på sammanlagt 14 844 kronor sedan de upplåtit en lokal i fastigheten till Västerviks kommun. Byggnadsavgiften motsvarar fyra gånger avgiften för bygglov.
Det var under försommaren 2003 som kultur- och fritidsförvaltningen i Västerviks kommun framförde önskemål om att få hyra lokal i en fastighet i Eds Fabriksområde, skriver en av fastighetsägarna i ett brev till kommunen.
Lokalen har tidigare använts som postkontor, och nu ville kommunen starta fritidsverksamhet där.
Eftersom lokalen hade stått oanvänd en tid, accepterade fastighetsägarna kommunens erbjudande och hyressättning     helt ovetande om att bygglov krävs när man byter verksamhet i en lokal.
Genom en annons i lokalpressen i höstas fick miljö- och byggnadskontoret plötsligt reda på att fritidsverksamhet hade startats upp i lokalen i Eds Fabriksområde. Två inspektörer åkte dit redan samma dag för att kontrollera att inga akuta säkerhetsrisker fanns. Inspektörerna hittade inga brister och verksamheten fick fortsätta.
- Det är bra lokaler, men de ska ändå prövas enligt gängse regler, säger Eilert Johansson.
Eilert Johansson är bygglovshandläggare vid Västerviks kommuns miljö- och byggnadskontor och den som har hand om det aktuella ärendet. Enligt honom kände inte heller de inblandade handläggarna på kultur- och fritidsförvaltningen till att bygglov krävs när lokaler ska användas för nya ändamål.
- Men enligt lagen är det fastighetsägarens skyldighet att känna till detta, säger han. Det är därför byggnadsavgiften hamnar på dem och inte på den som bedriver verksamhet i lokalen.
När kultur- och fritidsnämnden fick klart för sig vad som gällde, lämnade de in en ansökan om bygglov. Den beviljades.
- Vid bygglovsärenden ser man framför allt över utrymningsvägar, men också ventilation och hygienutrymmen och sätter en gräns för hur många personer som får vistas i lokalen samtidigt, förklarar Eilert Johansson. Nu fanns ingen övre gräns för hur många som fick vara i lokalen, eftersom det inte fanns något bygglov.
På kommunens miljö- och byggnadsnämnd ser man extra allvarligt på det faktum att bygglov saknades eftersom lokalens nya användningsområde riktar sig till barn och ungdomar.
- Vi vill inte ha något nytt Göteborgsfall med innebrända och skadade ungdomar, säger Eilert Johansson.
Miljö- och byggnadsnämnden fattar formellt beslut i ärendet vid sitt sammanträde den 13 juli. Frågan är då om fastighetsägarna ska krävas på de 14 844 kronorna eller inte.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om