Februari 2004 – minns du nyheterna för 20 år sedan?

Februari har passerat och du som följt vår nyhetsrapportering på VT och vt.se har kunnat ta del av både stora och små, glada och tråkiga, nyheter och reportage. Totalt inte mindre än 771 publicerade artiklar, för att vara exakt. Men minns du vad som hände samma månad för 20 år sedan?

Februari 2004. Ungdomshuset Congero öppnade på Storgatan.

Februari 2004. Ungdomshuset Congero öppnade på Storgatan.

Foto: Anders Steiner

Västervik2024-03-01 20:00

VT:s rapportering under februari 2024 har handlat om butiker som etablerar sig i kommunen, om företag som gått i konkurs och om spontanbröllop på alla hjärtans dag. Om trafikolyckor, väderläget och brottsmisstankar. Om VIK:s kamp för att få stanna i hockeyallsvenskan och om personer som berättat sina livshistorier.

Vi har blickat tillbaka 20 år i tiden och valt ut stora och små nyheter och händelser som vi rapporterade om i VT då.

Då liksom nu fanns det nyheter som i dag nästan är bortglömda för andra utom de mest berörda, medan andra fortfarande präglar livet i kommunen. Häng med på vår resa och se vad du minns.

undefined
Februari 2004. Electrolux aviserar att man vill lägga ner sin fabrik i Västervik.

Om man vill sammanfatta februari 2004 väldigt enkelt kan man säga att det var en extremt ödesmättad tid för kommunens näringsliv och arbetsmarknad.

Den stora bomben släpptes den 12 februari, då Electrolux meddelade att man ville lägga ner sin verksamhet i Västervik och varsla 520 personer om uppsägning. Samtidigt tvingades en lång rad underleverantörer permittera och den första prognosen talade om att uppemot 1 500 jobb i kommunen kunde vara i fara. Beskedet kom i en tid då flera andra nedskärningar presenterats, bland annat minskade landstinget sin personal med 800 tjänster, och mejeriet i Västervik lades ner.

undefined
Februari 2004. Personal på Electrolux lämnar arbetet efter en tung arbetsdag sedan 520 personer varslats.

För Västerviks beslutsfattare väntade en lång tid med förhandlingar, uppvaktningar och diskussioner för att få till ersättningsjobb och många befarade att Västervik skulle tyna bort i kölvattnet av Electrolux nedläggning. En mörk bild som kommunen som bekant lyckades vända med nya företagsetableringar och projekt som gjorde att smällen inte blev så hård trots allt. Det relativt nytillträdda kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M) fick stor respekt för sina ansträngningar och länge efteråt talades det om en Haraldeffekt.

undefined
Februari 2004. Norra sjukhusområdet diskuteras för ett nytt, stort länsfängelse som kan ersätta de nedlagda fängelserna i Kalmar, Karlskrona och Västervik.

Bara dagar innan beskedet om Electrolux nedläggning, intervjuades landshövding Sven Lindgren i VT om sina planer att uppvakta Kriminalvården för att få till stånd ett storfängelse i Västervik i samband med att de gamla omoderna fängelserna i Västervik, Kalmar och Karlskrona skulle läggas ner. Ett önskemål som alltså aktualiserades ytterligare i samband med Electrolux nedläggningsbesked. Kriminalvårdsstyrelsens generaldirektör Lena Häll Eriksson besökte också Västervik för att göra ett besök vid S:ta Gertrudsområdet, en plats som angavs som högintressant för framtida etableringar, kanske för ett storfängelse på platsen. Något som ju som bekant också blev av...

Tjustbanan var på tapeten även 2004, och den 19 februari rapporterade VT om att kommunen avsåg framföra förnyade krav på ett särskilt infrastrukturpaket, utöver de 250 miljoner kronor som redan utlovats för satsningar på Tjustbanan. 

– Det som har presenterats infrastrukturpaketet räcker inte för oss, utan vi förutsätter en större satsning för att vis klara arbetsmarknadsläget, förklarade kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M).

Kraven framfördes redan den 20 februari då arbetsmarknadsminister Hans Karlsson besökte Västervik. Då träffade han förutom kommunledningen även företrädare för regionförbundet, Electrolux företagsledning i Västervik och de fackliga representanterna. Några konkreta besked om framtiden kunde inte ministern ge men saker som diskuterades var bland annat att placera Arbetsförmedlingens tredje kundcentra här.

undefined
Februari 2004. Lagmannen Lars Annerén besökte personalen på tingsrätten i Västervik sedan det blivit klart att den skulle slås ihop med tingsrätterna i Kalmar och Oskarshamn.

En annan omtalad nedläggning var den av tingsrätten i Västervik. Den 19 februari meddelade regeringen att tingsrätterna i Kalmar, Oskarshamn och Västervik skulle slås samman och Västervik degraderas till tingsställe. Något som skapade en dyster stämning bland de 14 anställda på Västerviks tingsrätt.

undefined
Februari 2004. VIK-målvakten Christian Andersson är utslagen och backarna Joakim Rampeltin och Stefan Persson deppar efter en förlust mot Helsingborg.

På sportsidan hade Västerviks IK, liksom i dag, en jobbig sista tid på säsongen. Då som nu handlade det om att hålla sig kvar i en högre division, men då var det en flytt ner till division tre som skrämde.

undefined
Februari 2004. Bowlaren Mikael Liljeqvist satte nytt hallrekord med 1 932 poäng.

Bowlaren Mikael Liljeqvist hade större framgångar och satte bland annat nytt hallrekord med 1 932 poäng.

undefined
Februari 2004. Rebecka Hjukström blir första låntagaren på nyöppnade visbiblioteket. Hon lånade Stora önskesångboken av visbibliotekarien Astrid Evasdotter.

Trots en deppig tid kunde några glada nyheter också presenteras. Som invigningen av Visbiblioteket vid Spötorget. Första låntagaren blev musikern Rebecka Hjukström, som hittade en sångbok bland skatterna i samlingen.

undefined
Februari 2004. Jan Pols troll planeras befolka Garpedansberget i Gamleby.

I Gamleby presenterades planer på att "befolka" Garpedansberget med skulpturer av konstnären Jan Pol. Något som också blev verklighet och många är de familjer som låtit sig fascineras av de stora stentrollen.

undefined
Februari 2004. Britt Alf välkomnas som ny kyrkoherde i Västerviks församling. Biskop Martin Lind deltog i mottagningsmässan.

Västervik fick en ny kyrkoherde i numera pensionerade Britt Alf, som då var 20 år yngre och installerades av biskop Martin Lind.

undefined
Februari 2004. Ungdomshuset Congero öppnade på Storgatan.

Och på Storgatan öppnade ungdomshuset Congero, ett ställe riktat till ungdomar över 15 år och där de skulle kunna fika, umgås, spela och uppträda.

undefined
Februari 2004. Eleverna Hugo Blomberg och Klara Björkum från Elever för skolmat protesterade mot beslutet att införa avgiftsbelagd skolmat på gymnasiet.

För ungdomarna i stan var den stora stötestenen den avgiftsbelagda skolmaten på gymnasiet. Beslutet hade föregåtts av många protester och diskussioner, men när det väl genomfördes skedde det utan större kaos – även om måltidspersonalen misstänkte att en del gratisätare lyckats ta sig förbi systemet. En ung blivande politiker, då elev, var Klara Björkum, som ledde aktionsgruppen Elever för skolmat och uttalade sig i VT. I dag jobbar hon fortfarande för skolans och elevernas väl, men nu som 2:a vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, för Socialdemokraterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!