Då bör du vaccinera dig mot TBE: Beteendemönstret avgör

En handfull invånare i region Kalmar län smittas årligen av fästingburen hjärnhinneinflammation, TBE. "Den som vistas mycket i skog och mark bör vaccinera sig", säger regionens smittskyddsläkare Arsene Nzobandora.

Den som rör sig mycket i skog och mark bör vaccinera sig mot TBE, tycker biträdande smittskyddsläkaren i Region Kalmar län, Arsene Nzobandora.

Den som rör sig mycket i skog och mark bör vaccinera sig mot TBE, tycker biträdande smittskyddsläkaren i Region Kalmar län, Arsene Nzobandora.

Foto: TT/Montage

Västervik2023-04-11 06:00

Så fort det blir några grader varmt vaknar fästingarna till liv och söker föda. Säsongen kan med andra ord vara lång i södra Sverige.

I nuläget finns ingen nationell linje gällande TBE-vaccination och i Region Kalmar län håller man fast vid samma rekommendation som gällt de senaste åren. Alltså: Den som rör sig mycket i skog och mark bör vaccinera sig.

Stadsmänniskor är däremot inte lika utsatta och kan låta bli, menar Nzobandora.

– Om du ska vaccinera dig eller ej beror alltså på vad du har för beteendemönster. 

Och rekommendationerna skiljer sig som sagt åt inom landet. Utgångspunkten är hur många fall av TBE som konstateras.

– I vår region rör det sig om en handfull som insjuknar varje år, säger Arsene Nzobandora.

År 2020 konstaterades tre fall i länet, året därpå, 2021, så många som åtta och under fjolåret fem.

I Stockholm konstaterades 137 fall, i Sörmland 34, i Uppsala 44 och i Västra Götaland 80. Totalt smittades 466 personer i Sverige under 2022. 

undefined
Enligt Folkhälsomyndigheten berodde uppgången av konstaterade TBE-fall under 2021 på flera olika faktorer. Exempelvis en uppgång i smågnagarpopulationen under år 2020. TBE orsakas av ett virus som tillhör gruppen flavivirus, och värddjur är främst gnagare.

TBE orsakas av ett virus, kallat flavivirus och värddjur är främst gnagare. Människan smittas genom bett av fästingar, och de flesta fallen ses under sommaren och hösten. Utomlands identifieras även fall som smittats via opastöriserad mjölk, men några sådana fall har inte rapporterats från Sverige. Sjukdomen smittar inte från person till person. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!