Fästingar i Loftahammar kan ge hjärninflammation

Ett fästingbett kan förutom sjukdomen borrelios ge även TBE, fästingburen hjärninflammation. Antalet TBE-fall har legat relativt konstant på senare tid. Loftahammar är en plats i länet som de senaste tre åren haft ett par, tre fall per år av TBE.

Monica Nordqvist, distriktssköterska på Esplanadens vårdcentral i Västervik , vaccinerar nästan dagligen patienter mot TBE.Foto: Sara Winsnes

Monica Nordqvist, distriktssköterska på Esplanadens vårdcentral i Västervik , vaccinerar nästan dagligen patienter mot TBE.Foto: Sara Winsnes

Foto: Sara Winsnes

Västervik2010-06-26 00:00
- Fallen har rapporterats i området kring Loftahammar och Hasselö. De få fall vi årligen har här i Kalmar län har smittats i just dessa områden. Alla andra TBE-fall i länet är "importfall" från utlandsvistelser, säger Claes Söderström, smittskyddsläkare i Kalmar län.- Den som får denna hjärninflammation kan bli riktigt sjuk. Eftersom det är en ökad risk för smitta just i Loftahammarstrakten finns det goda skäl att vaccinera sig om man kommer att vistas mycket i skog och mark där, tillägger han.Claes Söderström berättar att fästingar med TBE-smitta förekommer endast fläckvis runt om i landet:- Aspö i Karlskrona skärgård är en annan sådan typisk fläck. Liksom vissa öar i Stockholms skärgård. Samt Bornholm.Varför finns denna fästingburna smitta oftast vid kusterna?
- Jag vet inte exakt varför, men det förefaller faktiskt som smittan ofta är kustnära. En sommar fick många som arbetade på Blå Jungfrun i Kalmarsund TBE. När vi något år senare började undersöka, och samla in, fästingar från Blå Jungfrun fann vi ingen smitta alls. Naturvänner kunde berätta att rävar vintern innan raskat ut på isen till ön och ätit upp alla smågnagare, vilka ju är värddjur för fästingar, säger Claes Söderström.TBE är en virussjukdom som orsakar inflammation i hjärnan. Smittan överförs direkt vid fästingbettet. Sjukdomen förekommer sommartid i vissa delar av Sveriges östliga kusttrakter, framför allt runt Mälaren, samt i Central- och Östeuropa. Österrike har mycket TBE.Under 2009 skedde en marginell nedgång med sex procent av antalet TBE-fall i Sverige och totalt anmäldes 210 fall.Sjukdomen höll sig 2009 till samma utbredningsområde som tidigare år. De flesta smittades i Stockholms, Södermanlands och Uppsala läns kusttrakter, både vid Östersjökusten samt utmed Mälarens mellersta och östra delar.Enligt Smittskyddsinstitutet fanns den 17 juni 2010 totalt nio fall av TBE inrapporterade i Sverige.Vid vistelse i en miljö med mycket fästingar bör man använda stövlar och långbyxor med byxbenen nedstoppade i stövelskaften. En skjorta nedstoppad i byxlinningen ger också ett bra skydd.Då det tar lång tid för en fästing att hitta ett ställe där den vill bita sig fast bör man inspektera kroppen dagligen för att hitta fästingar som kryper omkring. Det kan också vara klokt att duscha efter vistelse i fästingrika områden.På vårdcentralerna i Västerviks kommun upplever man ingen direkt massanstormning vad gäller TBE-vaccineringar.- Vi har väl kanske en eller ett par vaccineringar per dag, uppger man på Esplanadens vårdcentral, hos Riddarhusläkarna samt på Gamleby hälsocentral.
Ovanlig sjukdom
TBE (tick borne encephalitis), fästingburen encefalit, kan överföras mellan djur och människa via fästingen. Sjukdomen yttrar sig främst som en hjärninflammation. Man kan, till skillnad mot borrelios, vaccinera sig mot den. TBE ses framför allt längs ostkusten och de flesta fall har smittats inom Upplands och Södermanlands skärgårdar samt de östra delarna av Mälaren, där ett antal särskilda riskområden identifierats. Några personer har även blivit smittade vid Omberg vid Vättern.TBE-smittan är dock, även i de särskilda riskområdena, förhållandevis ovanlig. Det är framför allt permanent- och sommarboende personer som insjuknar. Flera fall har också rapporterats från Åland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om