I många år har elever vid Västerviks gymnasium kunnat välja en lokal idrottsprofil inom ramen för sin utbildning. Samtidigt är det färre som söker, och fullföljer, kurserna inom ramen för idrottsprofilen.
– Det blir spretigt och det handlar också om att få kvalitet i undervisningen, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Andreas Billtorp (M).
En plats på en idrottsprofil kostar i dagsläget kommunen 300 000 kronor extra per elev. Den totala budgeten för profilerna ligger på 1,3 miljoner kronor. Samtidigt har skolan intäkter på närmare en miljon kronor för elever från andra kommuner som går utbildningarna.
– Om elever utifrån hoppar av och återvänder till sina hemkommuner förlorar vi ju ersättningen för dem, men om eleverna i stället börjar en annan utbildning på Västerviks gymnasium blir det ingen ekonomisk påverkan, förklarar förvaltningschef Magnus Bengtsson.
I ett läge där gymnasieskolan behöver se över sin ekonomi har nämnden nu beslutat att minst sex elever behöver söka och påbörja respektive idrottsprofil för att den ska starta.
I dag finns fyra idrottsprofiler vid Västerviks gymnasium – handboll, ishockey, ridning och simning. Av de 16 elever som ansökte inför höstterminen 2022 och alltså går sitt sista gymnasieår nu, finns bara sex kvar. Fem på hockeyprofilen och en på ridprofilen. För de lägre årskurserna är avhoppsgraden än så länge lägre. I dag går totalt 21 personer i årskurs ett och 25 elever i årskurs två på någon av de fyra idrottsprofilerna – åtta färre än vid ansökningstillfället.
Att så många hoppar av kan ha olika orsaker, menar Andreas Billtorp.
– Det kanske händer saker i deras liv, intressena förändras och en del upptäcker att de inte hinner med studierna och hoppar av för att prioritera skolan i stället för idrottsprofilen.
Hade de nya reglerna införts tidigare hade det inneburit att varken handbolls- eller simprofilen hade startat under innevarande läsår. Tidigare år har även ridprofilen haft ett lågt söktryck.
Om det betyder att dessa utbildningar i förlängningen är hotade, är för tidigt att säga. Men Andreas Billtorp bekräftar att fler står och knackar på dörren för att få starta en idrottsprofil.
– Till exempel orientering och innebandy.
Idrottsprofilerna kan sökas av elever som läser något av de studieförberedande programmen samt försäljnings- och serviceprogrammet.
Tidigare fanns även fotboll i utbudet, men den profilen togs bort inför läsåret 2022-2023.