Färre vårdelever ska utbildas
Antalet platser för vuxna decimeras. Sju tjänster försvinner på Tjustskolan.
Under de fem år som projektet pågått, har staten finansierat kommunens vuxenutbildningar till 93 procent. Men när stödet försvinner, och kommunen själv måste bekosta 45 procent av utbildningsplatserna, blir det kärvt att hålla uppe nuvarande nivå. Tack vare utökade budgetramar för vuxenutbildningen samt ett särskilt statsbidrag från Skolverket, kan 212 platser ordnas inom vuxenutbildningen under 2003. För närvarande är antalet platser 525.
Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott har nu slagit fast hur dessa platser ska fördelas. Man har valt att prioritera de så kallade allmänteoretiska utbildningarna -de som ska ge vuxna gymnasiekompetens. Där kommer antalet platser nästa år att uppgå till mellan 175 och 180 vilket är något mindre än i dag.
Värre blir det för vårdutbildningarna där antalet platser minskar rejält -från 200 till mellan 20 och 25 och därmed bara kommer att utgöra en liten andel av det totala antalet vuxenutbildningsplatser. I dag är vårdutbildningarnas andel 51 procent.
Det minskade antalet platser, innebär att flera lärare blir övertaliga. På Tjustskolan måste sju tjänster bort.
-Det känns inte roligt, säger Tjustskolans rektor Margareta Nilsson.
Hon hoppas och tror ändå att det ska lösa sig för de flesta av lärarna. Några kan plockas in på ungdomsgymnasiets vårdutbildning. Andra är sjuksköterskor i botten och kan förhoppningsvis få jobb inom vården.
För Margareta Nilsson kom beskedet om det kraftigt reducerade antalet utbildningsplatser som en besvikelse.
-Jag visste att de inte skulle våga lägga ner utbildningen helt. Men jag hade hoppats på att få några fler klasser, säger hon.
Studievägledare Kerstin Frosterud är tveksam till om en enda klass vårdelever på vuxenutbildningen kommer att räcka till.
-Jag märker att det finns ett stort intresse för utbildningarna. Men som tur är finns det möjligheter även för länsarbetsnämnden att handla upp vårdutbildningar när inte våra pengar räcker till, säger hon.
Hon är inte helt övertygad om att den fördelning det nu beslutats om, är den bästa.
- Det gäller att rätta kostymen efter hur efterfrågan ser ut. Det är inte säkert att det är teoretiska utbildningar som folk vill ha. Många vill hellre skaffa sig en yrkeskompetens. Men det återstår att se, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!