Färre våldsbrott idag: "Man slogs i parti och minut"

VT:s artikelserie fortsätter: Allt var inte bättre förr. Till exempel har polisen inte alls samma problem med våldsbrott på offentliga platser i Västervik, som man hade för tio år sedan.

Ulrika Fagerlind och Klas Werme hos Västervikspolisen berättar om minskande våldsbrott på offentliga platser i Västerrvik.

Ulrika Fagerlind och Klas Werme hos Västervikspolisen berättar om minskande våldsbrott på offentliga platser i Västerrvik.

Foto: Caroline Petersson

Västervik2023-12-24 21:00

Positiva trender

Klas Werme har jobbat inom polisen i Västervik och Kalmar län sedan tidigt 1990-tal.

– Det har skett en förbättring i hur det yttre våldet ser ut. Om vi backar till millennieskiftet, så hade vi alltid polisbilar utplacerade vid exempelvis Åhmans. När uteställena stängde vid 02-tiden på natten hamnade folk där, och det var fall av misshandel varje fredag. Det är något som förändrats radikalt de senaste tio åren, berättar Werme.

Han förklarar att många alkoholpåverkade personer på samma plats var något som ofta ledde till våldsbrott.

– Under tidigt 2000-tal hade uteställena här öppet till klockan 02. Men på grund av att det skedde många våldsbrott i samband med att alla skulle lämna klubbarna samtidigt, så gav jag uteställena möjlighet att ha öppet till 03. Då kunde gästerna känna efter lite mer när det var dags att gå hem, och alla gick inte samtidigt. 

Taktiken gav effekt, men efter ett tag började folk att anpassa sig efter de nya öppettiderna och gick istället ut senare på kvällen – och våldet kom tillbaka. Man diskuterade möjligheten att låta uteställena att ha öppet till klockan 05 som i storstäder, men där sa Klas Werme nej.

undefined
Ulrika Fagerlind och Klas Werme hos Västervikspolisen berättar om minskande våldsbrott på offentliga platser i Västerrvik.

– Koncentrationen av våldsbrotten har sedan dess flyttats från Åhmans och Fiskaretorget till Corner, men det är inte alls i samma omfattning nu som det var tidigt 00-tal, fortsätter han.

Statistik från Brottsförebyggande rådet bekräftar Wermes bild – tittar man på antalet polisanmälningar för misshandel (grov misshandel inkluderat) utomhus i Västerviks kommun, bland kvinnor och män från 18 år och uppåt, ser man mycket riktigt en nedtrappning de senaste åren.

undefined
Statistik över totalt antal anmälda fall av misshandel, inklusive grov, för kvinnor och män 18 år och uppåt, åren 1996-2022 i Västerviks kommun. Statistiken inkluderar både fall där den misstänkta är bekant, samt obekant, med offret.

Det minskade nattlivet kan ses som en stor del i trenden rörande våldsbrott på offentliga platser i Västervik.

– Förr fanns ju Stadt och Hörnan, och folk gick emellan klubbarna. Det fanns ett aktivt nattliv på ett annat sätt. Idag har vi inte en lika dansrelaterad besökskrets, särskilt inte nu när man inte behöver danstillstånd heller, säger Werme.

Kommunpolis Ulrika Fagerlind lägger till att vissa sommarevenemang i staden har ändrat karaktär de senaste åren. Werme ger ett exempel:

– Visfestivalen då och nu är som natt och dag.

Han påpekar att det under 90- och tidigt 00-tal inte fanns så många sommarevenemang i landet. Enligt Werme är det sedan 2010 vanligare med stadsfester på alla möjliga orter, och det resulterar i att unga inte vallfärdar till Visfestivalen på samma sätt som förr.

Klas minns hur det kunde se ut under Visfestivalen för ett tjugotal år sedan:

– 2006 hade vi, under tre dagar, frihetsberövat en bra bit över 100 personer. Man slogs i parti och minut. Av det finns det inget kvar idag, under Visfestivalen samlas främst vuxna människor istället för ungdomar som vill festa.

undefined
Ulrika Fagerlind är kommunpolis. Hon säger att polisen arbetar mycket med synlighet och insatser mot narkotikabrott idag.

– Idag är det mer Löga Beach som gäller för de unga, säger Ulrika Fagerlind.

Fagerlind och Werme har en bild av att unga i Västervik inte dricker lika mycket alkohol som förr. Istället har andra droger kommit in i bilden, droger som kan få andra effekter än alkohol.

– Historiskt sett är det är ingen skillnad på hur folk med alkohol i blodet beter sig – man blir mer våldsbenägen. Andra droger kan ha andra effekter på individer, säger Werme.

– Vi försöker hänga med, med insatser mot narkotikabrott. Vi jobbar också mycket med synlighet, och ser att det är viktigt att hålla i det här arbetet, avslutar Fagerlind.

Karta: Västervik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!