Färre sjuka i Kalmar län
Försäkringskassan vidtar åtgärder för att minska sjukskrivningarna i länet.
Den absolut största delen av utgifterna för sjukpenning går till att täcka kostnader för människor som har varit sjukskrivna länge, men nu minskar också antalet långtidssjukskrivna sakta men säkert.
- Vi har jobbat intensivt med ohälsofrågor under våren, säger Försäkringskassans direktör Erik Kärnekull. Vi har satt själva sjukskrivningsbegreppet i fokus.
I detta intensiva arbete har Försäkringskassan i Kalmar län och landstinget tillsatt en sjukskrivningskommitté. Kommitténs uppgift är bland annat att arbeta för att sjukskrivna med samma symtom ska behandlas lika inom länet.
- Det är viktigt med enhetlighet för läkarkåren, säger Erik Kärnekull. Det är också viktigt att säkerställa att folk får ersättning på lika villkor. Det är inte alltid självklart vid diffusa diagnoser som till exempel utbrändhet, ångest och allmän värk.
En av försäkringskassans ambitioner är att öka deltidssjukskrivningarna kraftigt, det vill säga försöka se till den arbetsförmåga som kan finnas kvar hos den sjukskrivne.
- Frågan är hur många människor som är fullständigt oförmögna att arbeta på grund av sin sjukdom, säger Erik Kärnekull.
Erik Kärnekull menar att 70-75 procent av de heltidssjukskrivna borde vara partiellt arbetsföra. I dag är andelen deltidssjukskrivna i Kalmar län 33 procent, vilket innebär att många är sjukskrivna mer än de egentligen behöver. Det i sin tur leder till onödiga utgifter för försäkringskassan, minskade skatteintäkter för kommunerna och ökad risk för arbetslöshet för den sjukskrivne.
- Vi vet att långtidssjukskrivning ofta leder till arbetslöshet, säger Erik Kärnekull.
Försäkringskassan har inlett ett nära samarbete med både arbetsförmedlingen och landstinget i länet. Bland annat kan sjukskrivna arbetslösa som står nära ett arbete, eller sjukskrivna som redan har ett arbete men inte kan arbeta därför att de väntar på exempelvis en operation, komma att prioriteras i vården.
Ytterligare en åtgärd för att minska antalet sjukskrivna i länet är rehabilitering. Genom 1-12 månaders rehabilitering ska mellan 25 och 30 procent av de sjukskrivna slussas från sjukpenning till a-kassa i stället. De som inte har rätt till a-kassa kommer att få gå direkt till kommunalt försörjningsstöd i stället om de inte lyckas skaffa sig ett arbete och därmed kan försörja sig själva.
Kontentan är att personer som är arbetsföra inte ska vara sjukskrivna, menar Erik Kärnekull, oavsett om de har ett arbete eller inte.
- Många upplever sjukpenning som en mänsklig rättighet, säger Erik Kärnekull. Det är det inte. Sjukpenning är en försäkring som finns till för att täcka inkomstbortfall vid sjukdom. Det här handlar inte om att sätta åt folk, utan om att rädda ett system som ska vara generöst mot den som verkligen behöver det.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!