Färre patienter söker ljusterapi

Just nu är det få som söker ljusterapi på Västerviks sjukhus. De flesta kommer under hösten och då oftast de med årstidsbunden depression.

Ljusterapi. För tillfället är det få som söker sig till ljusterapin på Västerviks sjukhus. Maria Dahlström, till höger på bilden, har hand om behandlingarna. Foto: Anders Steiner

Ljusterapi. För tillfället är det få som söker sig till ljusterapin på Västerviks sjukhus. Maria Dahlström, till höger på bilden, har hand om behandlingarna. Foto: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2008-01-17 00:05
De som söker sig till ljusterapin på Västerviks sjukhus har i många fall en remiss från öppenvården. Maria Dahlström är sjuksköterska på psykavdelningen och den som håller i behandlingen. - De patienter som går här får ett formulär där han eller hon gör en egen bedömning av hur de mår efteråt. De använder sig av basskalan mellan ett och tio. Det är personalen på öppenvården som får ta del av svaren, säger Maria Dahlström. I år har hon endast träffat några få personer som har sökt ljusterapi. Varför det är färre nu än tidigare har hon svårt att svara på. - Det flesta kommer hit under hösten och oftast är det personer med årstidsbunden depression, säger Maria Dahlström. För personer som går i ljusterapi är det bra att gå tidigt på förmiddagen, helst före klockan 12. Annars är risken att han eller hon blir för pigg och kan ha svårt att somna på kvällen. Patienterna får vara i behandlingsrummet mellan en och två timmar. Behandlingen pågår i två veckor med uppehåll för helgerna. De lysrör som finns i behandlingsrummet påminner om vårt dagsljus och varar i 10000 timmar. Patienterna måste ha vita rockar när de befinner sig i rummet eftersom inget mörkt får synas. Ljusterapin har funnits på sjukhuset sedan 2001. Maria Dahlström berättar att en av hennes patienter tycker det är bättre att gå i ljusterapi än att ta antidepressiva tabletter. Det är mest äldre som söker sig till ljusterapin men det kan variera. - Jag tror att en del tycker det är skamligt att gå här och att de förknippar det med psykavdelningen eftersom det är vi som håller i det, säger Maria Dahlström.
Ljusterapi vid årstidsbunden depression
Det saknas tillräckligt underlag för att bedöma vilken effekt ljusterapi har på andra typer av depressioner än årstidsbunden depression. Detta gäller både ljusterapi som enda behandling och i kombination med antidepressiva läkemedel. Behandling i ljusterapirum har en stark position i Sverige men adekvata kontrollerade studier på denna specifika form av ljusbehandling har inte publicerats. "Det finns därför ett stort behov av att sådana studier genomförs med tillräckligt många deltagare för att tillförlitliga slutsatser ska kunna dras." Källa: SBU -Statens beredning för medicinsk utvärdering.

Melatonin och serotonin

Melatonin tillverkas i hjärnans tallkottkörtel främst under natten, oberoende av om man sover eller inte. Det finns också gott om melatonin i ögats näthinna. Ibland tar människor kosttillskott i form av melatonin för att få ordning på sömnen.
Serotonin påverkar humöret så man känner sig glad, nöjd och lugn. Minskar sertoninnivån så blir man rädd och nedstämd, depressiv samt får ångest.
Sötsaker, alkohol och narkotika kan förhöja serotoninnivån så att man blir nöjd och euforisk Källa: Sjukvårdsrådgivningen, hälsosidorna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om