Beslutet föregicks av en del debatt, innan fullmäktige under måndagskvällen till slut enades.
Att det går att spara pengar med tanke på att färre möten innebär lägre kostnader, var det ingen som ifrågasatte. Snarare tvärtom, från vissa håll.
– Vi är alltid positiva till att minska de summor vi lägger på våra politiker, förklarade Daniel Gynnerfelt från Vänsterpartiet.
Dock tryckte han på vikten av att fortsätta ha möten på andra håll än i centralorten Västervik, något som inte fanns med i förslaget.
Han fick delvis medhåll från andra ledamöter och efter fler diskussioner och en omröstning fattades beslutet att man kommer att hålla två möten på annan ort även under nästa år. Vid det första mötet 2025 kommer beslut att tas som vilka möten och vilka orter det kan bli fråga om.
En annan het potatis var ärendet om höjd VA-taxa. Västervik Miljö & Energi hade förespråkat en höjning med 16 procent, en nivå som flera ledamöter från vänsterkanten högljutt motsatte sig.
– Frågan är inte ordentligt utredd. En så stor höjning blir alltför kännbar för invånare som redan är hårt ansatta av höjda kostnader, menade exempelvis Jacob Hoffsten från Socialisterna Välfärdspartiet.
Marcus Fridlund (S) efterlyste en redovisning av vilka åtgärder som vidtagits för att hålla nere taxorna, samt på vilka grunder man anser sig behöva höja dem.
Till en början verkade majoritetspartierna något motsträviga, men efter en stunds ajournering meddelade Moderaternas Jon Sjölander att samtliga 29 i majoriteten avsåg att ställa sig bakom förslaget till återremiss. Han poängterade dock att ärendet behöver hanteras skyndsamt då den nya taxan är tänkt att börja gälla från årsskiftet.
Ett annat taxebeslut, det om ny avfallstaxa, gick däremot igenom utan invändningar. Även den är tänkt att börja gälla från den 1 januari 2025 och avsaknaden av protester kan ha att göra med att den inte innebär någon höjning av själva taxan, utan enbart en omfördelning av avgifterna.
Hanteringen av ytterligare ett ärende fick bakläxa av politikerna. Det gällde svaret på den ungdomsmotion som föreslår en promenadguide som ska underlätta för turister, unga och äldre att hitta i stan. Detta genom att måla linjer på asfalten i olika färger för olika teman.
Det ursprungliga förslaget var att avslå motionen med hänvisning till att det inte går att genomföra fullt ut i enlighet med vägmärkesförordningen, men även här fick handläggningen och sättet att involvera ungdomarna kritik, bland annat från Socialisternas Jenny Svensson och SD:s Kim Wihlborg. De fick med sig sina fullmäktigekollegor i resonemanget och motionen kommer därmed att få ytterligare en chans.
Det får däremot inte motionen från Vänsterpartiets Daniel Gynnerfelt om att belöna förbättringsförslag från kommunens medarbetare med förslagsvis 50 000 kronor. Förslaget avslogs med hänvisning till personalpolitiska och ekonomiska ställningstaganden.
Man skulle nästan kunna kalla oktobermötet för återremissernas möte där politiker från olika läger enades om de mest skilda saker. Så skedde även med Ulf Jonssons (S) motion om en ny badplats i Gunnebo. För kostsamt, hade kommunstyrelsen sagt, men svaret föll inte i god jord och beslutet blev åter att utreda frågan ytterligare.
Här kan du läsa vår direktrapportering från mötet: