Förutom att det är olagligt att skjuta fyrverkerier vid andra tidpunkter är det också olagligt att köpa och skjuta fyrverkerier om man är under 18 år. Ändå sker varje år flera olyckor på nyårsaftonen i samband med fyrverkeriskjutning, berättar Peter Helge på räddningstjänsten i Västervik.
– Det är alltid någon som förlorar fingrar, synen, eller orsakar bränder, säger han.
Kring sjukhuset, en zon på 200 meter, är det alltid fyrverkeriförbud. Reglerna säger också att det krävs ett säkerhetsavstånd för både avfyrning och beräknad nedslagsplats på 25 meter till närmaste bostadshus.
– Kontrollera att fyrverkeripjäserna inte är skadade, förbered i god tid och nykter, rigga upp enligt instruktioner, luta dig inte över fyrverkeripjäserna, tänd aldrig två gånger, håll säkerhetsavstånd och visa framför allt hänsyn mot människor och djur genom att inte skjuta på andra tider än de tillåtna, säger Peter Helge.
Ofta håller smällandet på hela nyårsveckan och kanske ännu längre. Samtidigt säger Peter Helge att både försäljning och fyrverkeriskjutande har minskat successivt, och fortsätter att minska.
– Visst har det blivit mindre. Jag tror folk är mer medvetna om hur till exempel djur påverkas. Det finns inte samma intresse nu för tiden, barnen har annat för sig. Jag tror att på sikt kommer det att självdö.
Något som många, inte minst alla hundägare, säkert skulle vara tacksamma för. På nyårsafton fylls flygplatshotellen med hundar och deras hussar och mattar som flyr fyrverkerierna. Fler och fler uppmärksammar också hur fyrverkerierna påverkar det vilda djurlivet och miljön i stort. På Facebook sprids så här års varje år upprop mot fyrverkerier. Många butiker har också slutat sälja fyrverkerier och applåderas i sociala medier.
Bland annat tror han att det minskande antalet återförsäljare beror på de hårda regler som numera finns för att få sälja fyrverkerier.
– Det är kommunen som har tillsynsansvar här och vi från räddningstjänsten brukar åka ut och göra stickprov. Men för det mesta sköter de sig, de är ju inte så många nu för tiden.
Hos Fyrverkeri Outlet i Västervik är det full fart under veckan och Bjarne Klinteback här berättar att de fakstiskt sålt mer i år än de gjort de senaste åren.
– Men det kan bero på att det inte finns lika många ställen som säljer längre.
Han förklarar också att de är väldigt noga med att informera kunderna om hur man hanterar fyrverkerierna på ett säkert sätt och att följa alla regler. Och de säljer absolut inte till någon som är under 18 år.
– Något sådant vill vi inte vara med om. Alla får visa legetimation oavsett ålder.
Att det skulle vara någon som langar har han heller inte märkt av.
– Det är förstås inte säkert att vi ser det här. Men de flesta som kommer och köper är barnfamiljer, folk mellan 25 och 50 år. 18-åringarna har väl annat fatt göra. Och så är det förstås en pengafråga. Fyrverkerier kostar.
– Det är inga leksaker vi säljer, det är därför vi har en åldersgräns, däger Bjarnes kollega David Angeland.