Färre får skador vid förlossningen

Västerviks sjukhus har jobbat mycket med att få ner antalet svåra bristningar vid förlossningar och är nu bäst i regionen.

Kejsarsnitt. Antalet kejsarsnitt  ligger kvar på ungefär samma nivå som tidigare, medan förlossningsskadorna vid vaginal förlossning har minskat i Västervik.

Kejsarsnitt. Antalet kejsarsnitt ligger kvar på ungefär samma nivå som tidigare, medan förlossningsskadorna vid vaginal förlossning har minskat i Västervik.

Foto: Håkan Sjöström/NT arkiv

Västervik2017-03-22 15:30

Anna Wiman är barnmorska och avdelningschef på Förlossningen och BB vid Västerviks sjukhus. Hon är stolt över den senaste statistiken från sjukhuset, där andelen födande kvinnor som får allvarliga bristningar har minskat ordentligt.

– Vi har legat högt, men vi har jobbat hårt med det.

När det gäller samtliga, vaginalt födande kvinnor låg Västervik förra året på lägst andel svåra bristningar i hela sydöstra regionen.

För regionen som helhet var siffran 2,7 procent, medan det för Västerviks del stannade vid 2 procent precis.

Siffran är högre för förstföderskor, men även här ligger Västervik bra till. I riket som helhet fick 5,2 procent av förstföderskorna svåra bristningar, alltså bristningar av grad tre och fyra. I Västervik var det bara 4 procent.

För några år sedan var dessa siffror högre i Västervik. År 2014 fick 7 procent av förstföderskorna allvarliga bristningar, men redan året efter var den siffran nere i 4,8 procent. Och nu har det alltså minskat ännu mer.

– Vi har satsat på att få ner detta med hjälp av tydliga rutiner och att vi är uppmärksamma på riskerna, säger Anna Wiman.

De rutiner som hon pratar om handlar om hur barnmorskorna hjälps åt för att skydda mellangården på den födande kvinnan, när barnet ska ut.

– Vårt mål är att vi alltid ska vara två barnmorskor vid utdrivningen av barnet. Det är bra med en extra hand som hjälper till då.

Andelen förlossningar som avslutas med kejsarsnitt ligger kvar på ungefär samma nivå som tidigare.

Socialstyrelsens färskaste siffror är från 2015. Då var andelen kejsarsnitt 17 procent i riket, och 15 i vårt län. Det kan jämföras med 22 procent i Stockholm.

Fler kvinnor än förr vill själva ha kejsarsnitt, vilket har gjort att andelen planerade snitt har ökat.

Anna Wiman tror att det för många av dem handlar om att de vill ha kontroll. En del tror också att det är säkrare för barnet.

– Men det bästa för barnet är att födas vaginalt. Det är också en stor operation.

Ökningen av antalet kejsarsnitt beror dock inte bara på att kvinnorna vill ha det så, utan det finns även andra förklaringar.

Under 1970-talet var andelen kejsarsnitt i riket 5 procent, mot 17 procent år 2015. En del av den ökningen beror på att mödrarna är äldre och har högre BMI.

Dessutom blir det nuförtiden ofta snitt när det är två eller flera barn samtidigt i magen, eller när barnet ligger i säte, alltså med rumpan först.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!