Färre drabbas av hjärtinfarkt

Antalet hjärtinfarkter minskar år för år, i Västervik precis som i landet i övrigt. Även dödligheten för de drabbade går nedåt.

Ultraljudstest. Den här maskinen tycker Henrik Joborn, hjärtläkare, på Västerviks sjukhus, är ett av de instrument som betytt mest för vården av hjärtpatienter. "Vi kan mäta hjärtats storlek ner på millimetern, vi kan se pumpförmågan, hur klaffarna ser ut och vi kan se vilken del av hjärtat som är skadat".

Ultraljudstest. Den här maskinen tycker Henrik Joborn, hjärtläkare, på Västerviks sjukhus, är ett av de instrument som betytt mest för vården av hjärtpatienter. "Vi kan mäta hjärtats storlek ner på millimetern, vi kan se pumpförmågan, hur klaffarna ser ut och vi kan se vilken del av hjärtat som är skadat".

Foto:

Västervik2007-04-21 00:25
Socialstyrelsen har sammanställt statistik runt hjärtinfarkter i Sverige från 1987 och fram till 2004. Där kan man se att antalet människor som drabbas av hjärtinfarkter har minskat under perioden.
Även på Västerviks sjukhus kan man se en tydlig nedgång i antalet hjärtinfarkter. Från 255 infarkter år 2001 till187 år 2005.
Bättre mediciner och behandlingar och större medvetenhet om problemen tror Henrik Joborn, hjärtläkare på Västerviks sjukhus är de största bidragande orsakerna.
- Att antalet hjärtinfarkter har gått ner är en trend man har sett de senaste tio åren i hela västvärlden, säger han.

Han tycker även vi har blivit bättre på behandling i förebyggande syfte, särskilt i riskgrupper, som till exempel diabetiker.
- Behandlingen har blivit mer aktiv och vi jobbar mycket med att förhindra att hjärtinfarkter inträffar, säger Henrik Joborn.
- Vi har även blivit bättre på att upptäcka diabetes i ett tidigt skede. De har nämligen lättare för att drabbas av sjukdomen atheroscleros, det som populärt kallas för åderförkalkning.
Den stora boven i dramat är ändå fortfarande rökningen.
- Ett omedelbart rökstopp är det viktigaste. Tyvärr minskar ju inte rökningen, snarare tvärtom och det är något som vi är mycket oroade för, säger han.
På andra plats ligger motion. Om man motionerar regelbundet minskar riskerna för att drabbas av åderförkalkning och hjärtinfarkt.
- Genom motionen håller man kroppen och blodomloppet igång och det främjar förbränning av skadliga ämnen, säger Henrik Joborn.
- Här kan man ju spekulera i om 80- och 90-talens joggingvåg bidragit till de positiva effekter vi ser nu, men det är ju inget vi kan veta säkert.

Den tredje faktorn som spelar in är maten. Fett, och då särskilt mättat fett bidrar till åderförkalkning. Flytande fetter, som olja och fisk tycker Henrik Joborn är bättre. Och man får gärna äta nötter. Hur det ligger till med de så kallade transfetterna är inte klarlagt ännu, men Henrik Joborn tror att de kan ha en påverkan.
Vikten spelar också roll och där är det bukfetman som är det mest skadliga. Män bör ha ett midjemått på högst 102 centimeter och kvinnor bör hålla sig under 89 centimeter.
- Är man större en så innebär det en klart ökad risk, säger Henrik Joborn.
Befinner man sig här omkring är motion det bästa sättet för att få ner riskerna.
- Ska man föredra någonting så är det att motionera. Generellt sätt så har en överviktig person som motionerar bättre chanser att klara sig än en normalviktig som aldrig rör på sig.
Bättre mediciner och behandlingar har också spelat in, inte minst för att minska dödligheten hos hjärtinfarktspatienter.
- Det finns mycket bättre och billigare kolesterol- och blodtrycksmediciner nu. Det gör att vi kan behandlar fler patienter.
Hjärtinfarkt
Inträffar när man får en blodpropp i hjärtats kranskärl.
Blodproppen är det sista stadiet i åderförkalkning, atheroscleros, som även kan orsaka proppar i andra blodkärl i kroppen. Ofta ligger det bakom en stroke.
Att sluta röka, motionera och äta mindre fett och mer fiber gör att hjärtat håller sig friskt längre.
Män drabbas ofta mellan 65 och 75 års ålder och kvinnorna när de är ungefär tio år äldre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om