Färre bilar i stan när invånarna får bestämma
Att de flesta stadskärnor tillåter biltrafik och har många parkeringar betyder inte att invånarna vill ha det så. Tvärtom visar undersökningar att en stor majoritet är för begränsningar av bilismen i innerstäder.- Men initiativet måste komma från politiker och planerare. Tyvärr finns det få sådana initiativ, säger trafikforskaren Tomas Svensson.
Trångt i innerstan. Undersökningar från svenska städer visar att en stor majoritet av invånarna är för begränsad biltrafik och färre p-platser i innerstäderna. Bilden är från Söder i Stockholm. Foto: Cladio Bresciani/Scanpix
Foto:
- På sikt kommer det att bli svårare eftersom biltrafiken ökar. Kommunerna behöver göra övergripande trafikplaneringar och våga göra prioriteringar.
Det säger Tomas Svensson som är forskare på VTI i Linköping. Han har varit med och gjort studier över innerstadstrafiken i Örebro, Linköping, Malmö och Sundsvall. Alla resultat pekar entydigt åt samma håll.
- En stor majoritet av invånarna vill begränsa biltrafiken och ha färre parkeringsplatser. Det gäller både folk som bor centralt och de som bor utanför stan och brukar ta bilen in, säger han.
Trots detta är de allra flesta stadskärnor fulla av bilar och parkeringar.
- När det gäller trafikmiljön i stadskärnan kan man inte ta för givet att folk vill ha det som det är. De erbjuds ofta inga vettiga alternativ och har därför inget att ta ställning till.
- Folk tar bilen för att det är billigast och enklast för dem i dag. Om det däremot fanns alternativa kollektivtrafikslösningar och mindre biltrafik i innerstaden gav andra fördelar, då är de flesta beredda att ändra sitt resande.
Det som krävs är att politiker och stadsplanerare tar fram övergripande trafikplaner. Planer där man skapar förutsättningar för framför allt kollektivtrafiken.
- Tyvärr verkar trafik inte vara någon het politisk fråga. Det finns ingen debatt och ingen större politisk vilja att arbeta med frågorna. Det finns heller inga starka lobbygrupper eller intressegrupper som kan trycka på.
Ska man hitta riktigt goda exempel får man vända sig utanför Sverige, till städer i USA, Tyskland och Schweiz. I Portland har man till exempel låtit hela regionen växa och utvecklas efter kollektivtrafiken. Man bygger nya bostadsområden, handelsplatser och företagsområden där det redan finns infrastruktur för kollektivtrafik.
- Därmed skapar man också ekonomiska möjligheter för kollektivtrafiken, säger Tomas Svensson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!