Färre besök på BB ger lugn åt nya familjer

Besöken på BB i Västervik har begränsats för att skapa en lugnare atmosfär och i stället satsa på att underlätta välkomnandet av den nya familjemedlemmen.
Förändringen började införas 1 september och är nu fullt genomförd.

Nöjda. Mariana Lundberg, avdelningschef, och Elisabet Sinnerstad, verksamhetschef, på kvinnokliniken i Västervik tycker att de klarat av omorganisationerna som varit bra och nu är det lugn och ro på avdelningen. Foto: Anders Steiner

Nöjda. Mariana Lundberg, avdelningschef, och Elisabet Sinnerstad, verksamhetschef, på kvinnokliniken i Västervik tycker att de klarat av omorganisationerna som varit bra och nu är det lugn och ro på avdelningen. Foto: Anders Steiner

Foto:

Västervik2005-10-13 00:25
Begränsningen av besöken har genomförts i samband med andra förändringar på kvinnokliniken.
- Först nu har vi kunnat få ner vårdtiderna till två-tre dygn och när man gör förändringar är det lättare att genomföra andra förändringar, säger Elisabet Sinnerstad, verksamhetschef på kvinnokliniken.
Sedan i januari har tre vårdavdelningar flyttat ihop till en enda för kvinnosjukvård och omställningen har inte varit helt enkel.
- Men vi har rett ut det och vi upplever att vi har mycket nöjda patienter, säger Mariana Lundberg som är avdelningschef för kvinnokliniken.

Poängen med att begränsa besöken till pappor och syskon är att satsa på familjen. För att det ska bli möjligt i kombination med att de nyblivna föräldrarna ska ta till sig mycket information under en ganska kort vårdtid krävs lugn och ro.
- När vårdtiden blir så kort är det viktigt att den används till något vettigt, säger Elisabet Sinnerstad.
- Först hade vi besök för alla, men från 1 september har vi sagt pappor och syskon för under de här tre dagarna behöver patienten lugn och ro för att lära känna sitt barn - de ska bli en familj, säger Mariana Lundberg och berättar att det funnits önskemål från föräldrar att hålla besökarna ifrån sig.
Den här modellen är inte unik för Västerviks sjukhus utan finns på många andra ställen, i Kalmar har de haft det så en längre tid.
Visst kan de förstå att föräldrar är stolta och vill visa upp sitt barn, men de lägger ut bilder på de nyfödda på webben så att även far- och morföräldrar och vänner kan få se barnet. De hänvisar också till en undersökning som gjorts i Jönköping.
- Barnen har mer bakteriestammar än föräldrar - de har många omkring sig. Det är ett argument för att man inte ska ligga så länge på BB, säger Elisabet Sinnerstad.

När det var allmänna besök till avdelningen kunde det bli trångt om saligheten.
- Personalen har upplevt att de inte fått komma till med sin information för att det har varit så mycket besök.
Nu när nyordningen sjunkit in med mindre lokaler och mindre besök känns det bra.
- Organisationen har börjat landa och vi känner oss tryggare och tryggare i den situationen, säger Mariana Lundberg.
På onsdagen avdelningen helt fullbelagd med patienter på alla de 16 vårdplatserna, ändå är det allt annat än trångt. Inte en patient syns till och inte ett barnskrik hörs.
- Vi upplever att det är ännu lugnare nu, säger Mariana Lundberg.
Förändringen när det gäller besöken har ingenting med de mindre lokalerna att göra utan är alltså ett sätt att få det lugnare på avdelningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om