"Farmor lärde mig att baka"

Bakbok

Lena och Peter Göransson firar Tofvehults kafés tioårsjubileum genom att ge ut en kakbok. Initiativtagare är fotografen Johnny Franzén.

Lena och Peter Göransson firar Tofvehults kafés tioårsjubileum genom att ge ut en kakbok. Initiativtagare är fotografen Johnny Franzén.

Foto: Anders Steiner

Västervik2009-03-14 00:06
Det är en helt vanlig tisdag och fotografen Johnny Franzén tar de sista kompletterande bilderna till kakboken om Tofvehults kafé. Kaféägaren Lena Göransson vispar ägg och socker stående vid kafédisken. Johnny ger henne instruktioner om att byta ut bunken. Han vill ha lite färg och inte bara grå metall.Kakboksidén kommer just från fotografen Johnny Franzén.- Johnny frågade oss om vi hade funderat på att göra en bok om Tofvehult. Han sa att om vi inte ville det så skulle han göra en på egen hand, säger kaféägaren Lena Göransson med glimten i ögat.Under ett års tid har Johnny Franzén och paret Lena och Peter Göransson arbetat med kakboken. Kakboken följer kaféts säsonger och läsaren får möjlighet att själv baka det som Lena brukar bjuda på i kafét.Lena gillar att baka och det har hon lärt sig av sin farmor Britta. Britta föddes och växte upp i huset i Tofvehult som numera inrymmer både kafé och privatbostad.- Jag tillbringade mina sommarlov i farmors sommarstuga 200 meter härifrån. Det var farmor som lärde mig att baka. Hon serverade nybakat till frukost, elvakaka, lunch med hembakt bröd och femtonfika. Farmor plockade blåbär till krämen och fångade abborre i sjön.När Lena startade upp kafét utgick hon från sin farmors recept.- Farmors stora dröm var att öppna ett värdshus, men det hann hon aldrig. Jag öppnade kafé istället, säger hon och berättar att kakboken är tillägnad hennes farmor. Under åren har Lena och Peter Göransson mött många människor som drömmer om att starta kafé. Under en period hade Lena regelbunden telefonkontakt med en kvinna som precis hade startat ett fik.- Hon ringde mig och jag coachade henne och gav en massa råd.När Lena ville själv ville starta Tofvehults kafé var det ingen som trodde på idén. Alla klappade henne på huvudet och sa att det aldrig skulle funka. Att sälja 15 bullar och ha 20 gäster en dag går ju inte ihop sig.- Jag gick en starta eget-kurs, men i dag är jag den enda av totalt 20 deltagare som har ett fungerande företag. Jag har lärt mig att om man har en dröm, så ska man inte lyssna på andra utan prova och se istället. Det gäller att följa sitt hjärta.
Missa inte recepten från boken som publiceras på nästa sida.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om