Farhågor om att torget skulle dö när Gamleby centrum byggdes

Gunnar "Skruven" Nilsson, optiker och ordförande i Gamleby centrums intresseföreing tillsammans med Karl-Erik Månsson konstatrar att innertorget delvis måste stängas av för att pålas. Mellan dem inspekterar Bertil Birkeman sättningsskadorna. Foto: Bengt O Edberg

Gunnar "Skruven" Nilsson, optiker och ordförande i Gamleby centrums intresseföreing tillsammans med Karl-Erik Månsson konstatrar att innertorget delvis måste stängas av för att pålas. Mellan dem inspekterar Bertil Birkeman sättningsskadorna. Foto: Bengt O Edberg

Foto:

Västervik2012-03-03 00:00

Det fanns en klar politisk vilja att bygga Gamleby centrum. Men frågan splittrade samhället så pass att det uppmärksammades på riksnivå och det påverkade självklart även politikernas röster.

Flera av köpmännen kring Gamleby torg fruktade att torget skulle förslummas och delvis rivas. Den delen av byn skulle helt enkelt dö ut. Prognoserna om att nya Gamleby centrum skulle ha en omsättning på 13 miljoner redan 1979 ifrågasattes skarpt.

(Det skulle motsvara 45 miljoner kronor i dagens penningvärde, enligt Kungliga myntkabinettet).

Beslutet om att bygga centrum togs efter votering med siffrorna 19-12 i Gamleby kommunalfullmäktige. Spaden sattes i jorden i november 1971 och invigningen hölls i november året därpå.

Med facit i hand vet vi att Gamleby torg blivit en vacker pärla med blomstrande handel och att omsättningen för Gamleby centrum slagit alla belackare på fingrarna många gånger om. När Systembolaget efter ett par år etablerade sig i Gamleby centrum blev det komplett.

Butiker och rörelser som funnits med sedan invigningen av Gamleby centrum och fortfarande finns kvar (om än i ny regi) är: Ica, Tolfs herrekipering, Ur och optik, Narren (numera Linas skafferi), Apoteket, OL-rondo spelbutik, Tjustbygdens sparbank och damfrisering.

Från början fanns två frisersalonger, det var Salong Chic som drevs av Mariette Axelsson och en herrfrisering där Tage Lundgren och
Laila Göransson klippte.

Vidare fanns Gröna gränd, en present och konsthantverksbutik, som drevs av Åsa Frosterud och Elsie Ahlstedt. Pressbyrån fanns inrymd där det i dag är Butik Blomstra.

Konsum hade en rejäl yta - den butiksytan har delats upp och där finns i dag en sportaffär -  Sportringen (Patrik Wirengård), Färg och tapet (Anki och Håkan Nilsson) och Elkedjan (Pia Nilsson).

1993 chockar Konsum genom att börja med söndagsöppet och längre öppet på lördagseftermiddagarna. Icas ägare är tveksam men det dröjer inte så lång tid innan båda livsmedelshallarna har söndagsöppet och långt in i Tipsextra på lördagarna.

Den allra största förändringen på butiksfronten kom 2008 då Konsum lades ned, något som ständigt beklagas. Numera finns bara en livsmedelsbutik i hela Gamleby - när centrum byggdes fanns fyra.

Hälsocentralen, socialkontoret och polisen och Systembolaget finns kvar, men inte posten (nu post i butik i Ica), försäkringskassan, arbetsförmedlingen, biblioteket, pastorsexpedition eller taxi.

Gamleby centrum

Här följer ett axplock av butiker och serviceinrättningar som öppnat och i vissa fall försvunnit:

SE-banken, Brollans foto, MG-konfektion (Gun Magnusson och Monica Holmberg), TV-Larzon, Kristianssons TV-service (Lars Folkesson och Perry Löfvenius), Textilboden (Gunnel Karlsson och Brita Karlsson), Centrumgrillen, Ankis garn och sybehör (Ann Kristina Sjöberg), Mika, modeaffär (Erika och Maria Elgstrand), Primo (Arne Andersson), Tjustmakarboden (Gunn Andersson, Karin Andersson och Britt Karlsson).

Frisören Evert Eklöf, Medborgarkontoret 1997, Saker och ting, (Maria Nilsson, drivs nu av Annette Carlsson och Ulrika Grönvall), Butik Blomstra 2003, (Eleonor och Karolina Pettersson), Pizzeria Fungi, 2001, (Kalle och Fadja Hadrous), Naturkosmetikkompaniet, 2004 (Finn Andersen), Hudterapeut Cecilia Ekström 2004.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om