Far och son hade tråkigt – skapade kopia av världskända verket

När Stefan Melin och hans åttaårige son Elis hade lite tråkigt i helgen, bestämde de sig för att bli konstnärer. Inspirerade av den nyligen sålda installationen "Comedian" skapade de en inramad kopia – med ett bananfodral – och la ut till försäljning på Blocket.

Tillverkningen av banankonst blev extra rolig när annonsen fick så stort genomslag, tyckte Elis och Stefan Melin, som passade på att göra några minivarianter av tavlan när de ändå var igång.

Tillverkningen av banankonst blev extra rolig när annonsen fick så stort genomslag, tyckte Elis och Stefan Melin, som passade på att göra några minivarianter av tavlan när de ändå var igång.

Foto: Marie Kerrolf

Västervik2024-12-04 17:30

Nyheten i korthet

  • Stefan Melin och hans åttaårige son Elis skapade en kopia av det världsberömda konstverket "Comedian" och la ut det till försäljning på Blocket.
  • Verket, som de döpt till "Go bananas", fick över 17 000 visningar på Blocket innan annonsen togs bort.
  • Trots bud upp till 90 000 kronor, har ingen ännu matchat utgångsbudet på 100 000 kronor. Om verket säljs, vill Stefan donera pengarna till välgörenhet.

 Reaktionerna lät inte vänta på sig. Och inte buden heller. Men än så länge hänger tavlan kvar på väggen i lägenheten i Västervik.

– Den gjorde sig bra i TV-rummet, säger Stefan och visar upp verket, som han döpt till "Go bananas".

undefined
En äkta Melinsky.

Den italienske konstnärens Maurizio Cattelans konstverk "Comedian" har blivit världsberömt. Bananen, upptejpad på en vägg, såldes nyligen på auktionsbyrån Sotheby's i New York. Köpare var den kinesiske kryptoentreprenören Justin Sun som betalade totalt 6,4 miljoner dollar för verket med tillhörande äkthetscertifikat, en banan och en rulle tejp, innan han slutligen åt upp bananen.  

Lite galet, tyckte Stefan Melin som tog tillfället i akt att skapa liknande konst ihop med sonen.

– Vi hade så roligt när vi införskaffade materialet och fixade ihop tavlan. Elis tyckte det var så roligt att han gjorde två minitavlor också – en som han har på sitt rum och en som han gav bort som present till sin mamma, berättar Stefan.

undefined
På tavlans baksida finns en instruktion på hur man öppnar och stänger det fasttejpade bananfodralet.

På den stora tavlan klistrades ett bananfodral fast. På baksidan av ramen finns instruktioner för hur man öppnar fodralet, lägger i en banan och stänger det igen. På de båda mindre verken är det skumbananer som fått huvudrollerna.

När arbetet var klart la far och son ut verket på Blocket. Efter ett dygn hade den 10 000 visningar och ett halvt dygn senare 17 000. Sedan försvann annonsen.

– Blocket godkänner inte skämtannonser, säger Stefan Melin.

undefined
Stefan Melin visar annonsen på Blocket, som fick oväntat stort genomslag innan den togs bort med hänvisning till att sajten inte tillåter skämtannonser.
undefined
Annonsen på Blocket hann ligga ute i ungefär ett och ett halvt dygn innan den plockades bort med hänvisning till att skämtannonser inte är tillåtna. Redan på lördagskvällen hade den hunnit få 10 000 visningar.

Buden lät inte heller vänta på sig.

– Vi fick flera skämtbud, allt från 10 kronor till 90 000 kronor, berättar Stefan.

Hittills har ingen erbjudit utgångsbudet på 100 000 kronor och därför hänger alltså tavlan kvar hemma hos Stefan och Elis. 

Skulle du kunna tänka dig att sälja den om du får ett seriöst bud?

– Ja, om någon kan tänka sig att sälja den till förmån för välgörenhet så släpper jag dem. Jag skulle väldigt gärna vilja ge pengarna till organisationer som betyder mycket för mig, som Bris, Autism- och Aspergerförbundet eller Riksförbundet Attention, säger Stefan.

undefined
Elis Melin och hans pappa Stefan hittade gemenskap i kreativiteten när de blev uttråkade en helg.
undefined
På Elis rum har banankonsten en självklar plats bland leksaker och julpynt.

Den största behållningen av projektet var emellertid den gemenskap som den skapade.

– Elis har varit jätteglad och nöjd och följde hela tiden med spänning hur antalet visningar ökade, säger Stefan, som tillsammans med sonen Elis numera valt att ta ett artistnamn som konstnärer.

– Vi har en äkta Melinsky på väggen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!