Far och son fick en lysande idé
Snart kan "Nilssonlampan" tillverkas i miljarder exemplar.
Den vridfjäder min son Leif och jag har lyckats få patent på friktionslåser i sockeln den nedre delen av glaskolven i en glödlampa utan att skada den, säger Ulf Nilsson i Västervik. Foto: ANDERSSTEINER
Foto:
Varje år har ett tjugotal lyckade projekt tagits fram enbart i Västervik.
Ett av de allra senaste bygger bokstavligen på en lysande idé och verkar ha chans att kunna bli en världsunik uppfinning.
Leif Nilsson och hans far Ulf Nilsson har nämligen uppfunnit en helt ny metod att tillverka glödlampor med en mekanisk koppling mellan glaskolv och metallsockel!
Genom deras uppfinning, som efter hårt arbete just blivit patenterad i Sverige, skulle lamptillverkare världen över slippa att som vanligt limma fast sockeln vid glaskolven. Eller metalländarna på lysröret.
Och då slipper tusentals allergiska människor bara i Sverige att bli sjuka av de giftiga, kemiska substanser som utsöndras ur epoxylimmet när sockeln blir het.
- Det här kan bli något riktigt stort, säger Christer Hedberg på Innovationsrådet i Västervik.
Det var när Ulf Nilssons son Leif blev allergisk och mådde dåligt inomhus, som far och son tillsammans började lägga pannorna i djupa veck.
Resultatet blev en genialisk, cylindrisk vridfjäder som tätt omsluter en cylindrisk del av glaskolven.
Vridfjäderns båda ändar är kopplade till metallsockeln på ett sådant sätt att vridfjädern friktionslåser glaskolvens nederdel. Oberoende av om lampan skruvas i eller ur armaturen.
Problemet har alltsedan glödlampan uppfanns varit att alla typer av mekanisk koppling mellan glas och sockel har förstört lampan.
Eftersom det tillverkas miljarder och åter miljarder glödlampor varje år kan "Nilssonlampan" från Västervik komma att bli en stor innovation.
- Leif var nyligen nere i Europa och förhandlade med den stora glödlampstillverkaren Philips. Vi håller just nu på att scanna av samtliga världens stora lamptillverkare, berättar Ulf Nilsson. Hans son Leif arbetar just nu i Göteborg.
- Det roliga är att Patentverket inte kunde hitta ett enda patent i världen som ens liknade vår.
Det är SIC och Innovationsrådet i Västervik som hjälpt Leif och Ulf Nilsson med rådgivning och patentansökan.
- Problemen är nästan desamma med datorer och tv-apparater. Sådana apparater kan ha ett kilo epoxylim i sig. Kondensatorer, kretskort med mera hålls på plats med hjälp av epoxylim. Vid värme avges giftiga ämnen, säger Ulf Nilsson.
- Det finns folk som inte kan sitta vid datorer eller ens vistas i sina hem, utan får flytta ut i husvagnar och sommarstugor.
Efter sin första misstanke bad Ulf och Leif Nilsson Statens Provningsanstalt titta närmare på glödlampor.
- De upptäckte då att limmet i vanliga glödlampors socklar utsöndrade stora mängder ohälsosamma kemikalier sedan lamporna blivit varma.
Hemma Ulf Nilssons källare tillverkar far och son även unika telefonlurar i trä, där ett särskilt aluminiumfilter släpper igenom ljudet men hindrar all giftig gas från att tränga ut ur luren.
- Utan någon som helst marknadsföring börjar folk nu skriva brev från hela världen. En tant i USA berättade att hon inte kunnat hålla en telefon mot huvudet sedan 1996. Nu går det utmärkt. Nu kan hon åter ringa till sina barnbarn utan minsta symptom, säger Ulf Nilsson.
Flera stora glödlampstillverkare har redan visat intresse.
- Kanske inte så mycket på grund omtanke av konsumenternas hälsa, utan mera för att även deras egna anställda på fabrikerna nu börjat bli sjuka i alltför stor omfattning, säger Ulf Nilsson som berättar att just lågenergilampor faktiskt avger allra mest gifta ämnen när epoxylimmet i sockeln blir upphettat.
- Det bildas hög värme i dem på grund av styrelektroniken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!