Ewa Myhrén, som är grundskolechef, och Gerd Henriksson, som är elevhälsochef, har fått kommentera sju påståenden som vi valt ut.
Lärare får inte fysiskt lyfta ut bråkiga elever ur klassrummet.
– Det beror på. Vi fick en ny lagstiftning 2022 där lärare och skolpersonal får nya befogenheter. Man får utvisa elever ur klassrummet, men man får inte vara mer fysisk än vad situationen kräver.
Elever får ha mobiler med sig in på skolan.
– Det finns ingen lag mot mobiler på skolan, men vi har mobilförbud på vissa skolor, där man lämnar in mobilen när man börjar och får hämta den när man slutar. På vissa skolor har vi mobilförbud på lektionerna. Mobilerna ska inte vara i klassrummet, om inte lärarna vill det om någon anledning. Men det finns också de elever som måste ha mobiler med sig, om man har diabetes till exempel.
Man får inte fira skolavslutning i kyrkan.
– Om det inte förekommer konfessionella inslag så får man ha skolavslutning i kyrkan.
Det är okej att ha keps eller mössa på sig i klassrummet.
– Det är upp till läraren, men det finns inga juridiska hinder för att ha det. För vissa intryckskänsliga elever kan kepsen bli ett stöd.
Barnen pluggar inte så mycket fakta idag, utan ska i stället lära sig att analysera och resonera.
– I den tidigare läroplanen, LGR11, var det mer fokus på analys, men i det nya, LGR22, har fakta kommit tillbaka in i läroplanen på ett annat sätt. Men när det gäller resonemangskunskap inom till exempel matte ligger svenska elever bra till i internationella jämförelser.
Elever måste ta större ansvar för sin utbildning idag jämfört med tidigare.
– Om man tittar på hur mycket vi jobbar kring eleverna idag kan jag tycka att de tog större ansvar förr. I dag har vi läxhjälp, lovskola och eleverna kan få jättemycket stöd. Skillnaden är att det står i läroplanen att eleverna ska ta större ansvar för sin utbildning jämfört med tidigare. Ansvaret ökar med ålder och mognad. Vi försöker arbeta med struktur och förutsägbarhet, och att eleverna inte ska lämnas ensamma i sitt lärande.
Det finns barn som inte kan läsa när de kommer upp i högstadiet.
– Det går inte att svara ja eller nej på den frågan. Elever knäcker läskoden i olika åldrar, men vi har en garanti för tidiga insatser. I årskurs tre ska alla kunna läsa och nå målen i matte och svenska. Om det är så att någon inte kan läsa i högstadiet, då vet vi om det och jobbar aktivt med det.