Får låna utrustning gratis av kommunen

Det nystartade företaget Sveriges Ljudmigreringscentrum AB får låna all utrustning gratis under de första tre åren, och kan sedan köpa den till marknadsvärdet eller återlämna den.

All teknisk utrustning och alla inventarier som har köpts in till projektet Sveriges Ljudmigreringscentrum får nu det nya företaget låna gratis av kommunen.

All teknisk utrustning och alla inventarier som har köpts in till projektet Sveriges Ljudmigreringscentrum får nu det nya företaget låna gratis av kommunen.

Foto: Ahl Matilda

Västervik2008-06-23 00:06
Totalt har utrustning och inventarier för nästan 2,3 miljoner kronor köpts in till EU-projektet Sveriges Ljudmigreringscentrum.Sedan projektet nu har avslutats, och verksamheten drivs av ett bolag, är det kommunen som äger grejerna.Enligt det avtal som finns mellan kommunen och Sveriges Ljudmigreringscentrum AB får företaget låna inventarier och teknisk utrustning gratis under tre års tid.Företaget kan därefter välja att antingen lämna tillbaka dem eller att köpa dem till det marknadsvärde som då är aktuellt.Enligt kommunchefen Conny Jansson kommer en värdering att göras av någon som är kunnig på dessa maskiner. Då kommer även en opartisk bedömare att finnas med.Vad marknadsvärdet är om tre år, går inte att sia om. En del av utrustningen kan, enligt Conny Jansson, till och med stiga i värde, om det är ovanliga maskiner, medan annat kanske bara betraktas som skrot.Kommunen kommer inte att ha några avskrivningskostnader för utrustningen under tiden, då kostnaderna skrevs av direkt vid inköpen.EU-medel kan krävas tillbaka inom fem år efter beslutsdatum, om det sker "en betydande förändring som påverkar projektets karaktär eller villkoren för dess genomförande eller innebär att ett företag eller ett offentligt organ får en otillbörlig förmån".Suzanne Bergfeldt, som tidigare jobbade på beredningssekretariatet för Mål 2 Södra, säger till VT att det var detta som gjorde att de kom fram till att det var bättre om kommunen lånade ut utrustningen, i stället för att sälja den.Om utrustningen hade hyrts ut eller sålts, hade kommunen fått en intäkt och därmed kanske tvingats betala tillbaka en del av EU-stödet.Bergfeldt säger att de diskuterat om det kan betraktas som ett stöd åt en enskild näringsidkare, men kommit fram till att det inte är det.Inte heller kommunalrådet Harald Hjalmarsson (m) ser uppgörelsen som ett sätt för kommunen att gynna ett enskilt företag.Men varför behöver de inte betala någon hyra för utrustningen?
- Därför att de betalar ett värde när de eventuellt köper den.Och det tycker ni räcker?
- Ja.Enligt samma avtal överlät kommunen själva rörelsen för en krona. Kommunen ska också få tio procent av den överskjutande vinsten efter skatt de kommande tre åren.Om en del av vinsten kommer från produkter och tjänster som inte fanns med i verksamheten när avtalet ingicks, ska den delen räknas bort.
Vart gick pengarna?
VT har tittat närmare på hur pengarna som kommunen, regionförbundet och EU har satsat på visprojekt har använts.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om