Får jag byta din tupp mot en höna?

Stora och små, i olika färger och med prickar på. I lördags var det hönsbytardag i Brantestad och intresset var stort. Det köpslogs om kycklingar, tuppar och höns. Men bytt är bytt, det går inte att ångra sig i efterhand.

Foto:

Västervik2008-08-04 00:06
Kuckeliku. Ett rejält kacklande ljuder över Bertil och Lili-Ann Anderssons trädgård. Det är hönsbytardag i Brantestad, men en och annan sprättande tupp har också fått följa med. De ger gärna hals för att få uppmärksamhet och spatserar stolt runt i sina fjäderskrudar, medan de pipande småkycklingarna sökt skydd hos hönsmammorna. Kring burarna minglar intresserade besökare på jakt efter nästa höna.- Mamma, jag vill också ha en, ropar en flicka som har fått syn på en ullig liten kyckling. Både erfarna hönsägare och nyfikna nybörjare har kommit hit. Vissa kanske har ett stort antal värphöns, medan andra bara vill ha några hönor på gården för att få frukostägg och sällskap. Det är inte bara försäljning som pågår, att byta går också bra.- Man ska kunna byta en tupp mot en annan tupp, så det behöver inte vara pengar inblandade, säger Mattias Åkesson, ordförande i Kalmar läns rasfjäderfäförening, som arrangerar dagen.Vad gör man om man ångrar sig då?
- Några kommer tillbaka. Ibland kanske man tror att man har köpt en tupp fast det visar sig vara en höna. När de är små kan man inte garantera om det är en tupp eller höna. Men de säljs i det skick de är så det går inte att byta sedan, säger Mattias Åkesson.Inte bara tupparna är kacklande pratsamma. Hönsintresserade köpare och säljare får tillfälle att utbyta erfarenheter och ge varandra råd.Gill Alderin från Casimirsborg utanför Gamleby har tagit med sig sju fjäderfän och har redan vid lunchtid fått alla sålda. Hon föder upp höns av rasen dvärgkochin, som kan bli mellan fem och sex år gamla. De riktigt bra hönorna sparar hon till avel, men hon säljer överskottet.- Det är viktigt att köparen vet om det går att bedriva avel på djuret eller inte. Om hönan ska vara typisk för rasen får den inte ha någon färgmässig fläck, men om den bara ska vara sällskap så spelar det ingen roll, säger hon.Vid en av hönsburarna står Eva Eriksson från Brånhult i småregnet och gör affär. Hon har två hönor och en tupp hemma och ska utöka samlingen med två kycklingar.- Vi har dem som sällskapsdjur, så de får gå med hästarna i stallet och kommer in till oss i köket och fikar. Kolla så söta.Barnen håller med. Minsta dottern Lina Aldin får den grårandiga kycklingen och Alexandra Eriksson den brunspräckliga.- Jag bryr mig inte om att ha samma ras, jag tycker att det är roligt att blanda olika raser, säger Eva.Det är andra året som Bertil och Lili-Ann Andersson upplåter sin trädgård till hönsbytardagen. Själva har de ett 80-tal höns av olika raser.- Vissa tar det här med raser väldigt allvarligt och nackar en tupp om den inte har rätt antal piggar i kammen. Men jag tycker att det ska vara roligt med höns, det får inte bli för allvarligt, säger Bertil Andersson och berättar att hönsbytardagen ska bli ännu större nästa år.- Intresset har varit stort. Många hörde av sig i förväg i år och undrade när det skulle vara. Nästa år hoppas jag att vi kan ha fler aktiviteter, säger Bertil.Efter bara någon timme är ett stort antal höns redan sålda, men spekulanterna fortsätter att flankera trädgården. Och den som inte har köpt någon höna kan alltid hoppas på att få vinst i hönslotteriet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om